Huba
17 °C
33 °C

Demszky fölényesen vezet a Marketing Centrumnál

2006.09.14. 15:15
A főpolgármester ismertsége gyakorlatilag 100 százalékos, Tarlósé 71 százalékos, ami a Marketing Centrum megállapítása szerint csak arra jó, hogy a jobboldal 2002-höz képest valamelyest javítson a választási végeredményen, de a győzelemhez szerintük kevés lesz.

A biztos szavazó (66 százalék) budapestiek 38 százaléka Demszky Gábort, 21 százalékuk Tarlós Istvánt, 4 százalékuk az MDF-es Katona Kálmánt, 2 százalékuk a MIÉP-es Zsinka Lászlót, minden százból pedig egy választó Székely Pétert, a Munkáspárt főpolgármester-jelöltjét támogatja, a Marketing Centrum szeptemberi felmérése szerint. A kutatcég adatai szerint Tarlós ismertsége 71, Katonáé 27, Zsinkáé 7 százalékos.

Gy. Németh Erzsébet elpártolt támogatói

A Demszkyre most szavazó 38 százalékból 26 2002-ben is rá szavazott. A főpolgármester támogatói közé került 9 százalék, akik 2002-ben még Gy. Németh Erzsébetre, 1 százalékuk Schmitt Pálra szavazott. Tarlós István 21 százaléknyi támogatója közül 16 százalék 2002-ben Schmitt Pált, 2 százalék Demszky Gábort, 1 százalék pedig Gy. Németh Erzsébetet támogatta (a többeik akkor nem szavaztak), állítja a Marketing Centrum.

A közvélemény-kutató szerint az MSZP-nek és az SZDSZ-nek a közgyűlésben is biztos többsége lesz, hiszen a "fővárosban változatlanul az MSZP a legnépszerűbb párt, bár a megkérdezettek 40 százaléka azt nyilatkozta, hogy mostanában romlott a véleménye a nagyobbik kormánypártról". Listán az MSZP 38, az SZDSZ 17, a Fidesz 34, az MDF 6 százalékra számíthat.

Fejlődő város

És még egy érdekes megállapítás a cég részéről: "Demszky várhatóan sikeres szereplése nem kis részben annak köszönhető, hogy a fővárosiak kétharmada inkább fejlődő városnak érzi Budapestet, és mindössze a negyedük érzi inkább hanyatlónak. Akik fejlődőnek érzik a várost", azok 19 százaléka tervezi Tarlós István támogatását, akik inkább hanyatlónak érzik Budapestet 66 százalékban Tarlósra szavaznának.

A többiek mást mértek

A Marketing centrum megállapításai annak fényében meglepőek, hogy az elmúlt napokban a Gallup Demszkyvel szemben Tarlós előnyéről adott hírt, és a Századvég is azt állapította meg, hogy a jobboldali, független Tarlós beérte az MSZP-SZDSZ jelöltjét.