Koronavírus adatok

2022. jan. 14.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Antal, Antónia
-1 °C
6 °C

Hatszázezer új fideszest hozott a tavasz

2008.04.14. 13:31
A Marketing Centrum április eleji közvélemény-kutatása szerint a Fidesz kétharmados többségbe is kerülhetne a parlamentben, ha most lennének a választások. Hárompárti lenne a parlament, az MSZP mellett az MDF-nek van még esélye bejutni. Az SZDSZ támogatottsága alulról súrolja a küszöböt.

A népszavazás és a kormányválság jót tett a Fidesznek és tovább rontotta az MSZP helyzetét. A Fidesz egész 2007-ben is vezetett a közvélemény-kutatások szerint, de új szavazókat alig nyert. Relatív előnye jórészt annak volt köszönhető, hogy a baloldali érzelmű szavazók közül sokan azt mondták, hogy inkább nem mennének szavazni. A Marketing Centrum április eleji felmérése szerint viszont a Fidesz mintegy hatszázezernyi új szavazót szerzett 2007-hez képest. Most már 3,36 millió támogatójuk van, ami minden eddigi mérésnél többet jelent. Az összes választó 42 százaléka és a biztos pártválasztók 59 százaléka ez. Ilyen eredménnyel jó eséllyel kétharmados többségbe kerülhetnének a parlamentben a fideszes képviselők.

Az MSZP egy most vasárnap tartott szavazáson 27 százalékot kapna. Ez mintegy 1,5 millió támogatót jelent. Vagyis a szocialista tábor kevesebb mint fele a Fideszének.

A bizonytalanok vagy a biztos távol maradók aránya fokozatosan zsugorodik. Tavaly ősszel még voltak olyan felmérések, amelyek alig 50 százalékos részvételt ígértek. A mostani felmérés szerint 71 százalék nevezett meg olyan pártot, amelyre hajlandó volna szavazni.

A két kisebb parlamenti párt közül az MDF-nek lenne inkább esélye a bejutásra. A kisebbik ellenzéki párt most 6 százalékon áll.

Az SZDSZ viszont csak 4 százalékon, ami azt jelzi, hogy épp nem érné el a parlamenti küszöböt jelentő 5 százalékot. Érdekes, hogy az SZDSZ támogatottságát érdemben nem befolyásolták sem az elnökválasztási csalásokról szóló hírek, sem a koalíciós viszály.

A kisebb pártok közül legfeljebb a Jobbiknak lehet esélye arra, hogy az állami támogatást jelentő 1 százalékot elérje, a parlamenti küszöbtől azonban nagyon távol vannak.  • Vennék
  • Hírek