Benedek
-5 °C
5 °C

Molnár: Nem szövetkeztem Kulcsárral

2004.10.28. 19:27
Molnár csaba alezredes a Klubrádió Kontra című műsorának adott interjújában kijelentette, a legbutább tett lett volna elkapnia Bécsben Kulcsárt, ha ő összeszövetkezett volna vele, mintahogy azt most az ügyészség feltételezi. A rendelkezési állományba helyezett alezredest az ügyészség azzal gyanúsítja, hogy felhívására Kulcsár Attila, a K and H Equities akkori vezető beosztású munkatársa egy, az osztályra érkezett feljelentés ügyében hamisított bizonyítékokat csatolt be annak érdekében, hogy ne rendeljenek el nyomozást, és így a lehetséges elkövetők, köztük Kulcsár Attila mentesüljenek a felelősségre vonás alól.
Polt Péter legfőbb ügyész csütörtökön levélben tájékoztatta Bene László országos rendőrfőkapitányt Molnár Csaba alezredes, valamint a Nemzeti Nyomozó Iroda egyik rendőr őrnagyával szembeni gyanúsításokról - közölte Borbély Zoltán, a Legfőbb Ügyészség szóvivője. A legfőbb ügyész külön kiemelte, hogy a Kulcsár Attila vallomásával érintett rendőrök közül Ferenczi László, az ORFK bűnügyi főigazgatója és Papp Csaba alezredes, a Nemzeti Nyomozó Iroda gazdaságvédelmi főosztályának vezetője ellen az ügyben nyomozás nem folyt és jelenleg sem folyik - mondta a szóvivő.

Vesztegetéssel is gyanúsították
Molnár Csaba ellen ez év júliusában egy másik ügyben már vádat emelt az ügyészség vezető beosztású hivatalos személy által elkövetett vesztegetés, hivatali visszaélés és államtitoksértés bűntette miatt. A vád szerint a pénzmosás megelőzéséről és megakadályozásáról szóló törvényben foglalt tilalmat megszegve, tájékoztatta a pénzváltással foglalkozó D. Zoltánt az osztályához tartozó pénzmosási ügyekben. Így pedig az alezredes jogosulatlan személlyel közölt államtitkot, bár az ORFK utóbb ezt a titkos minősítést feloldotta.
Hivatali visszaéléssel gyanúsítják

Az Országos Rendőr-főkapitányság szerdán közleményben tájékoztatta: rendelkezési állományba helyezte a hivatali visszaéléssel meggyanúsított Molnár Csaba alezredest és B. János őrnagyot az országos rendőrfőkapitány, és egyúttal arra kérte az eljárást lefolytató Központi Ügyészségi Nyomozó Hivatalt, hogy soron kívül járjon el az ügyben. Az ORFK Nemzeti Nyomozó Iroda megbízott osztályvezetőjét és egyik munkatársát hétfőn hallgatták ki gyanúsítottként az ügyészségi nyomozók a Kulcsár-ügyben.

A Bene László országos főkapitány szerdai döntésével csütörtökön rendelkezési állományba kerülő Molnár Csabát július 1-jével bízták meg a Nemzeti Nyomozó Iroda pénzügyi nyomozó főosztályán a felderítő osztály vezetésével. A másik, Kulcsár-ügyben hétfőn meggyanúsított és csütörtöktől rendelkezési állományba kerülő rendőrtiszt, B. János a Nemzeti Nyomozó Iroda pénzmosás elleni osztályának kiemelt főreferense. Az ügyészek hivatali visszaélés bűntettével és hivatalos személy által elkövetett közokirat-hamisítás bűntettével gyanúsítják a két rendőrtisztet, akik ellenvetéssel éltek a gyanúsítás miatt.

Nem látta, hogy mi alapján gyanúsítják

A megalapozott gyanú szerint tavaly nyáron az akkor még az ORFK pénzmosás elleni osztályát vezető Molnár Csaba felhívására Kulcsár Attila, a K and H Equities akkori vezető beosztású munkatársa egy, az osztályra érkezett feljelentés ügyében hamisított bizonyítékokat csatolt be annak érdekében, hogy ne rendeljenek el nyomozást, és így a lehetséges elkövetők, köztük Kulcsár Attila mentesüljenek a felelősségre vonás alól.

Az ügyészségi nyomozók szerint a 2003. június 24-én történt meghallgatáson Molnár Csaba hivatali kötelességét megszegve a nyomozás megtagadása érdekében Kulcsár Attilát hamis adatok szolgáltatására bírta rá. Kulcsár Attila nyilatkozatát B. János egy másik, általa kihallgatott tanú vallomásaként jegyzőkönyvezte, hogy ezzel az ügyben tervezett érdemi intézkedést megalapozza. Molnár Csaba ezt követően aktívan részt vett a Kulcsár-ügy nyomozásában.

Molnár Csaba ezzel kapcsolatban a a Klubrádió Kontra című adásának csütörtökön este úgy nyilatkozott, hogy "ebben az ügyben számtalan információt kértünk, bizonyítékot szereztünk be, mondhatom, hogy csepp a tengerben az amit Kulcsár Attilának, mint tanúnak be kellett csatolnia. Nem Kulcsár Attilától szereztük be a fő bizonyítékokat". Mint Molnár elmondta, hétfői gyanúsítotti kihallgatásán nem mutatták meg neki Kulcsár vallomását és véleménye szerint nem tartalmaz konkrétumokat az ügyészség gyanúsítása. "Az a véleményem, hogy Kulcsár Attila valami egészen mást vallott ahhoz képest ami történt".

"A legbutább tett"

Molnár csaba kijelentette, a legbutább tett lett volna elkapnia Bécsben Kulcsárt, ha ő összeszövetkezett volna vele. Mint mondta, ő csak végezte a munkáját, mégpedig sikeresen, hiszen még aznap elfogták, hogy kiadták ellene a körözést. "Nyilvánvaló, hogy ha mi szövetkezünk, akkor mindent megtettem volna azért, hogy ő ne kerüljön az igazságszolgáltatás elé". Mint Molnár kijelentette, Kulcsár július 23-a előtt nem ismerte, soha nem hallott róla és soha nem találkozott vele. Mint mondta, nem életszerűek ezek a vádak.

Zamecsnik Péter, Molnár Csaba ügyvédje szerdán azt mondta, hogy védence nem követte el azokat a cselekményeket, amelyekkel az ügyészség meggyanúsította. Kijelentette, hogy "az ügyészségnek Kulcsár-fóbiája van", és felhívta a figyelmet arra, hogy az ügyészek Kulcsár Attila állításain túlmenően semmilyen terhelő adatot nem tártak Molnár Csaba elé. Hamisított okiratok sincsenek, ami pedig következne a gyanúsításból.