Elemér
-1 °C
10 °C

Dávid lefokozta Gémesit az MTV-elnök miatt

2003.05.29. 14:18
Dávid Ibolya megfosztotta kommunikációs felelősi tisztétől Gémesi Györgyöt, az MDF alelnökét. A Fórum elnökségi ülésén ugyanis heves szóváltás alakult ki az MTV-elnökválasztás kimenetele miatt. A pártelnök ugyanis nem adott felhatalmazást Ragáts Imre megválasztására, hanem kizárólag Kósa-Somogyi György támogatását várta a párt által delegált négy MDF-es kurátortól. Gémesi szerint viszont hiba lett volna egyetlen forgatókönyvhöz ragaszkodni.
Erősen megosztotta a kisebbik ellenzéki párt vezetését az MTV kedden lezárult elnökválasztása. A szerdai elnökségi ülés indulatos vitává fajult, ahol Dávid Ibolya az MDF-elnökség elhatárolódását követelte az MDF által delegált kurátoroktól.

Megdöbbentek

Az elnökség nevében közleményt adtak ki, amely leszögezi: "megdöbbenéssel vette tudomásul, hogy a párt eddigi bizalmát élvező kurátorok nem az MDF elnökségének ajánlása szerint jártak el és az MDF szándékaival ellentétes döntés meghozatalát segítették elő". A távirati iroda útján kiadott dokumentum szerint a testület rendkívüli napirendi pontként meghallgatta az MTV Közalapítvány elnökségének négy kurátorát, majd "értékelte" a kialakult helyzetet.

Mint emlékezetes, a keddi elnökválasztáson az MDF küldöttei az utolsó választási körben kiálltak a kancelláriaminiszter bizalmasa, Kósa-Somogyi György mögül, miután bebizonyosodott: megválasztásához egy szavazat hiányzik. Ezt követően 8:0-ra, tehát az MDF-es tagok egyöntetű támogatásával Ragáts Imrét választotta meg a kuratórium.

Megfosztották

Az Index információi szerint a szerda esti zárt ajtók mögötti megbeszélésen Dávid Ibolya, aki Herényi Károly frakcióvezetővel és Balogh László MDF-es médiaszakértővel együtt Kósa-Somogyi György megválasztását támogatta, főként Gémesi Györgyöt, a párt alelnökét tette felelőssé a történtekért. A pártelnök emlékeztetett rá, hogy az elnökség nem adott felhatalmazást "az irányelvek" megváltoztatására. Az elnök ugyan jó szakembernek tartja Ragátsot, ám többek között őt tartja felelősnek a köztévé anyagi helyzetéért.

A kiszivárgott hírek szerint nagy felháborodást keltett az is, hogy a delegáltak hozzájárultak az MTV-s felügyelőbizottság fideszes tagjának visszahívásához. A kialakult vitában Dávid Ibolya szóban azonnali hatállyal megfosztotta kommunikációs felelősi tisztétől Gémesi Györgyöt, aki továbbra is azt hangoztatta, hogy a párt részéről hiba lett volna az MSZP egy része, és az SZDSZ által nem támogatott Kósa-Somogyi György melletti végsőkig menő kiállás, és helytelenítette, hogy a négy kurátort csak egyetlen verzióra "készítsék fel". Gémesi az Index kérdésére elmondta: tudomásul vette, hogy az elnök magához vonta a feladatkört, de pártalelnökként továbbra is dolgozik majd.