Ervin
14 °C
21 °C

Az MDF önállóan készül a választásokra

2001.01.07. 16:50
Bár továbbra is elsődleges szövetségesének tekinti a Fideszt, a közeljövőben nem köt vele választási szövetséget a Magyar Demokrata Fórum, hanem önállóan készül a 2002-es országgyűlési választásokra - jelentette ki Dávid Ibolya pártelnök a vasárnapi választmányi ülést követően, majd hozzátette: ez nem zárja ki, hogy később, a programok ismeretében ne kössenek megállapodást. Az MDF Országos Választmánya Székelyhidi Ágoston, a fiatalítás szükségessége miatt leköszönő elnök helyére Csáky András országgyűlési képviselőt, az addigi elnökhelyettest választotta új vezetőjének.
Nagy többséggel Csáky András országgyűlési képviselőt választotta meg elnökének az MDF Országos Választmánya vasárnap. Az eddig az alelnöki poszton tevékenykedő Csáky 112 szavazatból 98 érvényes voksot kapott. A testület leköszönő elnöke, Székelyhidi Ágoston személyes okok, az utóbbi időben általa többször hangoztatott fiatalítás szükségessége miatt nem vállalta újrajelölését. Az alelnöki posztokra Kuti Csaba, a Veszprém Megyei Közgyűlés elnöke illetve Szőke László, a budapesti választmány elnöke került. A frissen megválasztott elnök a 2002-es választási program kidolgozását, ezzel párhuzamosan pedig az elkövetkezendő törvénykezési időszakra való felkészülést jelölte meg elsődleges feladatának, miután kifejtette, iszonyatos felelősségnek érzi a legfőbb politikai döntéshozó testület vezetését.

Egyelőre nem dönt az MDF

Az elnökválasztást követő sajtótájékoztatón Dávid Ibolya pártelnök elmondta, a Fidesszel kötendő választási szövetséggel kapcsolatban nem kíván részletekbe bocsátkozni, ám annyi bizonyos, az MDF önállóan készül a 2002-es országgyűlési választásokra. Ez azonban nem zárja ki annak lehetőségét, hogy a választásokat megelőzően a programok ismeretében jó feltételekkel szövetséget kössünk a nagyobbik kormányzópárttal, hiszen továbbra is őket tartjuk elsődleges szövetségesünknek-tette hozzá az MDF első asszonya.

Kövér már megállapodna

Mint ismeretes, Kövér László, a Fidesz elnöke már tavaly tető alá akarta hozni a választási szövetséget, ám Dávid úgy nyilatkozott, erre a január végi tisztújításig nem lát lehetőséget, az MDF ugyanis csak a választási programok ismeretében köt megállapodást. Az eddigi tárgyalásokon a nagyobbik kormánypárt ragaszkodott a közös listához, tehát ahhoz, hogy az MDF lemond az önálló indulás lehetőségéről. Ennek fejében az MDF-nek először húsz, a Magyar Nemzet értesülései szerint pedig most már, a kisgazda botrányok felerősödésével harminc képviselői helyet biztosítanának, a demokrata fórum azonban 40-50 hellyel volna elégedett.

Fidesz vagy Békejobb?

Az MDF frakciója egyébként megosztott a választási szövetség kérdésében: egy része, többek között Balsai István, Gémesi György vagy Lezsák Sándor a mihamarabbi megállapodást sürgeti, míg mások a tavaly meghirdetett Békejobb sikerében bíznak. Az MDF-en kívül a Magyar Demokrata Néppártot és a Vállalkozók Pártját magába tömörítő mozgalmat azonban Kövér eddigi nyilatkozatai szerint a Fidesz nem tartja partnernek. A márciusban tartott dabasi időközi választásokról- amellyel kapcsolatban a kedélyeket az korbácsolta fel, hogy az MDF egyelőre nem döntött arról, hogy az MDNP-s Pusztai Erzsébetet, vagy a Fidesz jelöltjét támogatja-e - szerdán dönt a Pest Megyei Választmány. A Medián Közvélemény és Piackutató Kft. felmérése szerint egyébként az MDF szavazótáborának mintegy 70 százaléka a Békejobb mozgalmat támogatja, és csak alig egyharmaduk gondolja úgy, hogy a Fidesszel kötött szövetségben kellene indulnia a pártnak a 2002-es választásokon. Dávid Ibolya erre reagálva elmondta, a vasárnapi közgyűlés nem ezt, hanem az önálló politizálás igényét tükrözte.

Az MDF Országos Választmánya január 13-i ülésén nevezi meg a párt elnökjelöltjét illetve a javasolt elnökségi tagokat. A január 27-i országos gyűlésen pedig meg is választják vezetőjüket és várhatóan a választási programról is döntenek majd. Az elnöki posztra továbbra is a pártot jelenleg vezető Dávid Ibolya a legesélyesebb.