Gusztáv
-7 °C
-1 °C

Lezsák áll az MDF-es szervezetalapítások mögött

2003.01.06. 13:34
Az MDF-es elnökválasztás közeledtével aktivizálódott Dávid Ibolya lehetséges kihívója. A fórumos "alapító atyák" egyike, Lezsák Sándor indulását ugyan nem erősítette meg, de az Index információi szerint ő áll a pártban megindult szervezetalapítási hullám mögött. Egy gazdasági, egy társadalompolitikai műhely mellett hivatalosan hétfőn alakul meg a Keresztény Demokrata Fórum és hamarosan egy önkormányzati ügyekkel foglalkozó szerveződést is beindítanak a párt képviselői.
Az MDF megyei szervezetinek a hónap közepéig, január 15-ig kell megtenni jelöléseiket a pártelnök személyére.

Lezsák szokás szerint

Lezsák Sándor
Eddig ugyan csak Dávid Ibolya újraválasztását támogató jelölések érkeztek az országos választmányhoz, sokan mégis biztosra veszik, hogy "szokás szerint" a demokrata fórum korábbi elnöke, Lezsák Sándor is megkapja majd néhány megye támogatását. A lakitelki "alapító atya" az első sajtóhírek megjelenésekor cáfolta ugyan, hogy ringbe szállna az elnöki posztért, ám a frakció több képviselője és az elnökség tagjai sem tartják elképzelhetetlennek, hogy a tisztújítás végül az 1999-es párharc megismétlődését hozza. Lezsák akkor az MDF-et az Orbán-kormányban képviselő, növekvő támogatottságú igazságügyi miniszterrel nem tudott lépést tartani, és a népszerűségi listák élén szereplő Dávid Ibolyával szemben most sem lenne könnyű dolga.

Aktivitási alternatíva

Bár Dávid Ibolya vezetése alatt a Fidesszel szemben képviselt szövetségi politika vált az MDF jövőjét érintő fő kérdéssé, egyik oldal sem várja, hogy ez Lezsák Sándor esetleges indulása esetén a kortes küzdelem elemévé váljon. Az orbáni "egy tábor egy zászló" irányzat helyett ugyanis mindketten inkább az önállóságpárti elképzeléseket, vagyis a "több tábor egy zászló" jelszót támogatják. A belső várakozások szerint Lezsák leginkább a MDF belső átszervezésében, aktivizálásban kínálna alternatívát a jelenlegi elnökkel szemben. Az Index információi szerint Lezsák inspirálta a hétfőn megalakuló Keresztény Demokrata Fórumot, és támogatja egy önkormányzati témakörrel foglakozó szervezet megalakítását is. A pártban már működik egy gazdaságpolitikai kollégium, és valamint egy, Lezsák saját szervezésében létrejött Nemzetpolitikai Társaság.