Eszter, Eliza
EUR 382,20 Ft
USD 358,23 Ft
14 °C
24 °C

Dávid: az MDF 2004-ben is külön indul

2003.02.15. 15:21
Kényelmes kampány, mohó kormány közeli cégek, minden áron való egyesítési törekvések és a radikálisoknak tett engedmények - Dávid Ibolya ezekben jelölte meg a jobboldal tavalyi választási vereségének okait az MDF tisztújító gyűlésén. Az egyedüliként induló, és szombaton két évre újraválasztott pártelnök szavai szerint "a kettő mindig több, mint az egy" igazság minden bizonnyal az EU parlamenti választásokra is igaz lesz. Pokorni Zoltán az MDF vendégeként azonban ismét az egység fontosságát hangsúlyozta.
Elnöki beszámolójában a tavalyi választási vereség okait keresve Dávid azt állította, hogy a "kissé elkényelmesedett" jobboldal nem vette komolyan a kampányt és csak a két forduló között, későn "erősített rá", hogy válaszoljon a "már-már köztörvényes vádakra".

A közép elriasztása

A mélyebb okokként azonban "a hatalomgyakorlás mindennapi kérdéseiben a kelleténél többször" felmerülő a problémákat, a mohó kormány-közeli cégeket jelölte meg. Dávid szerint negatív hatást gyakorolt a középen elhelyezkedő szavazókra az is, hogy "a nagyobbik kormányzó párt a jobboldal teljes egységesítését tűzte ki célul - minden áron", és ezért gesztusokat tett a "lényegesen jobbra helyezkedő, radikálisabb politikai csoportoknak". Reményét fejezte ki, hogy a "hibákkal" szembenézve még egyszer nem követik el. Az elnöki beszámoló szerint egyébként a párt túlteljesített a választásokon, mert "jelöltjeinek több mint 80 százaléka ma országgyűlési képviselő".

2002-ben pedig ezért vesztettünk

A Dávid az önkormányzati választásokra vonatkozó értékelésében az Orbán Viktor által életre hívott polgári körös mozgalomra utalva azt állította, hogy a "senkivel nem egyeztetett ötletek" elbizonytalanították a szavazókat. Dávid szerint rosszul időzített volt és előkészítetlen uniópárt, pártunió felvetése, valamint annak sugallása, hogy "a pártok intézménye a múlté". "Egyedül nem megy". "Az nyeri a választást, akinek szövetségese van, aki egy második fordulóban tud kivel koalícióra lépni. 1998-ban ezért nyertünk választást, 2002-ben pedig ezért veszítettük el." Az MDF elnöke a jövőre nézve sem hagyott kétséget teveiről: "a Magyar Demokrata Fórum akkor teszi a legjobbat a polgári oldallal, ha megerősödik, és biztos, erős szövetségesként működik együtt partnereivel a polgári oldalon", "a kettő mindig több, mint az egy".

2004-ben listát állítunk

Kattintson a nagyításhoz! A jelenlegi kormányt értékelve Dávid úgy vélekedett, hogy a politikai értékekben "zavarok támadtak", gazdaságilag megvalósíthatatlan ígérethalmaz született. "Pontos helyzetkép és világos beszéd nincs. A magyar érdekek megfogalmazása az új helyzetben, a zavarossá vált külpolitikában és a parlamenti belpolitikában teljességgel hiányzik" - jelentette ki Dávid. A EU-csatlakozásról szólva leszögezte: csak a tagsága nyújtja hosszú távon azt a történelmi nyugalmi állapotot és azt a gazdasági pezsgést. Az elnök szerint egyébként "az Orbán-kormány végezte el hazánk uniós csatlakozási folyamatának a dandárját". Dávid érzékeltetve, hogy pártja a 2004. évi Európai Parlamenti választásokra is önállóan készül, kijelentette: "listát állítunk, és olyan jelölteket, akiket az össz-magyarság vállalhat. Fontos, hogy erős érdek érvényesítő képességünk legyen Európában."

Csak közösen megvalósítható

Az MDF Országos Gyűlésén vendégként részt vett Pokorni Zoltán, a Fidesz országgyűlési képviselője. Pokorni pártja nevében azt hangsúlyozta: "értékeinket megvédeni, valóra váltani csak közösen tudjuk", ezért az MDF-nek és a Fidesznek közös a feladata és a hivatása. Felszólalása az MDF-elnök beszédéhez hasonló tapsot kapott a küldöttektől. A tisztújító gyűlés résztvevőinek az MDF elnökére és a csökkentett létszámú, héttagú elnökségére kellett szavazniuk. Az elnöki tisztre csak Dávid Ibolya kapott jelölést. A szavazás eredményét kora délután hírdették ki: két évre ismét Dávid a párt vezetője.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Eladnék
  • Biztosítás