Dávid bejelentette, de az MDF nem döntött az EU-s különindulásról

2003.03.03. 14:36
A magyar EU-képviselőknek elsősorban magyarnak kell lenniük, és csak másodsorban lehet fontos párthovatartozásuk. Dávid Ibolya az Országgyűlésben napirend előtt vázolta a leendő brüsszeli honatyákról alkotott képét. Az MDF két hete újraválasztott elnöke a fórum tisztújító gyűlésén belső egyeztetés nélkül jelentette be, hogy az MDF külön indul a 2004-es EU-parlamenti választáson.
A kormánynak fel kell karolnia a közös értékeket, és négypárti egyeztetéseken kell megállapodni a nemzeti összefogás minimumáról, vélekedett Dávid Ibolya.

Nem döntöttek róla

Jóllehet, az MDF egyetlen testülete sem döntött a kérdésről, a párt két hete lezajlott tisztújító gyűlésén a régi-új elnök mégis tényként jelentette be, hogy a Fórum külön indul a 2004 júniusában tartandó európai parlamenti választáson. A Fideszt is váratlanul ért deklarációt az elmúlt napokban nem kommentálta az ellenzék egyetlen vezető politikusa sem. Az Index információi szerint a nagyobbik ellenzéki pártban a két szervezet közötti jó viszony megóvása érdekében hagyták szó nélkül a választási együttműködés elutasítását. A Fidesz vezetői azonban arra számítanak, hogy az önálló megmérettetés a hagyományosan népszerű elnök gyengén szereplő pártjának mindenképpen nagy visszaesését jelent majd a jelenlegi "túlreprezentált parlamenti jelenléthez képest".

A párthovatartozás nem fontos

Az ország leendő európai parlamenti képviselőiről Dávid az Országgyűlés hétfői ülésén úgy vélekedett, hogy azok elsősorban magyarok legyenek, és csak másodsorban fontos a párthovatartozásuk. Dávid hangsúlyozta, hogy a kormánynak is a közös értékek erősítésére kell törekednie, és az EU-csatlakozás "történelmi sorsfordulója" miatt meg kell állapodni a "nemzeti összefogás minimumában". A parlamentben szintén felszólaló Kovács László külügyminiszter a konszenzusos politizálás melletti kitartásra szólította fel az MDF-et.

Sajnálatos politikai egyezség
Sajnálatosnak tartja Rogán Antal, hogy szerinte az MDF és a kormánypárti frakció között megállapodás született a Magyar Televízió Közalapítvány kuratóriumi elnökségének jelöltjei ügyében. A fideszes politikus a házbizottság hétfői, rendkívüli ülése után újságíróknak nyilatkozva közölte, hogy a parlament hétfőn csak az MDF, az MSZP és az SZDSZ jelöltjeiről fog dönteni. Ezzel törvénytelen helyzet jön létre, hiszen ez a csonka kuratórium az Alkotmánybíróság határozatának megfelelően sem tud törvényesen működni. Rogán szerint az MTV Közalapítvány problémája nem oldódik meg, csupán az MDF és a kormánypártok közötti "sajnálatos politikai egyezség" vált mindenki számára nyilvánvalóvá. A Fidesz részt kíván venni a jelölési eljárásban, megvannak a kurátorjelöltjei is. Rogán ANtalt ugyanakkor arra is utalt, hogy a Fidesz és az MDF között nem született megállapodás a közös jelölésről.


  • Tippek
  • Hírek