Sándor, Ede
-4 °C
-1 °C

Feloszlatná az Országgyűlést az MDF

2005.03.17. 07:07
Dávid Ibolya a kettős állampolgárságról tartott népszavazás után azt mondta, az Országgyűlésnek március 15-ig törvényt kell alkotnia a határon túliak jogviszonyáról, és ha erre nem képes, akkor oszlassa föl önmagát.
Várhatóan fölkéri az MDF az Országgyűlést, hogy oszlassa föl saját magát - tudta meg a Népszava. Dávid Ibolya pártelnök és az MDF több vezető politikusa ugyanis a kettős állampolgárságról tartott népszavazás után többször azt mondta, az Országgyűlésnek március 15-ig törvényt kell alkotnia a határon túliak jogviszonyáról, és ha erre nem képes, akkor oszlassa föl önmagát.

Az MDF sajtóosztálya a Népszavával annyit közölt, csütörtökön dönt az elnökség a szövegszerű javaslatról. Miután az elnökség határoz a kérdésről, fölkérik a parlamenti frakciót, hogy nyújtsa be a javaslatot az Országgyűlésnek.

A lap úgy tudja, a fórumban arra nem számítanak, hogy a többi képviselőcsoport támogatja majd az előterjesztést. A kezdeményezést elsősorban erkölcsi nyomásgyakorlásnak szánják.

Januárban az MDF elnökének kezdeményezésére négypárti egyeztetést tartottak a nemzetpolitikáról, ami azonban nem hozott sikert. A kisebbik ellenzéki párt javaslatáról ugyanis csak az MSZP nyilatkozott úgy, hogy kiegészítésekkel bár, de elfogadja. Dávid Ibolya akkor azt kérte, hogy a megbeszélés résztvevői tájékoztassák elnöküket a beszélgetésről, és hogy a pártvezetők írásban juttassák el neki véleményüket.