József, Bánk
-6 °C
0 °C

Gyurcsány, az alkotmánysértő

2005.03.19. 12:26
A Magyar Demokrata Fórum az Alkotmánybírósághoz fordult "a kormány ügyrendjének alkotmányellenessége miatt" - tudatta sajtóközleményben a párt az MTI-vel. Batiz András kormányszóvivő a hírügynökség érdeklődésére közölte: állnak elébe az alkotmányossági próbának.
A Magyar Demokrata Fórum a jogállami normákkal összeegyeztethetetlennek tartja, hogy a miniszterelnök a kormányülések között kormányrendelet saját hatáskörben történő kiadására kapott felhatalmazást. Az MDF a kormány lépését a jogalkotás hatályos és alkotmányos rendjébe való súlyos beavatkozásnak tartja, ezért beadványában az alkotmánysértés megállapítását és az alkotmánysértő rendelkezések megsemmisítését kérte az Alkotmánybíróságtól.

Túl sokáig volt vállalatvezető

A sajtóközlemény emlékeztet arra: a Gyurcsány-kormány 2004 októberében, hivatalba lépése után néhány nappal módosította a kormány ügyrendjéről szóló kormányhatározatot, felhatalmazást adva a miniszterelnöknek - a kormányülések közötti időtartamban - kormányrendelet kiadására.

A párt szerint "ez a lépés is azt bizonyítja, hogy Gyurcsány Ferenc szerepet téveszt, amikor vállalatvezetőként igyekszik irányítani az országot". Magyarország miniszterelnöke - fűzik hozzá - úgy tűnik, túl sokáig dolgozott vállalatvezetőként, ahol kénye-kedve szerint hozhatott egyszemélyes döntéseket. Kormányfőként ezt nem teheti meg, hiszen ezzel megsérti a magyar alkotmányt, megsérti a demokrácia iránt elkötelezett magyar választókat.

Állnak elébe

Batiz András kormányszóvivő az MTI-vel az ügy kapcsán azt közölte: a kabinet egy régi gyakorlatot szentesített jogilag tavaly októberben. Az ügyrendről szóló kormányhatározat megváltoztatása nyomán a miniszterelnök a kormány előzetes felhatalmazásával és utólagos jóváhagyásával élhet rendeletalkotási jogával. Batiz András elmondta, állnak az alkotmányossági próba elé.