Piroska
-2 °C
5 °C

Az MDF rendezné viszonyát a Fidesszel

2004.04.24. 18:38
Nem vette elő a Fidesz-MSZP autópályabiznisz ügyét, és békülékeny hangnemben nyilatkozott a nagyobb ellenzéki pártról az MDF.
Ne csak a két betöltendő országgyűlési képviselői posztról, hanem az MDF és a Fidesz viszonyáról is kezdjen tárgyalásokat Dávid Ibolya pártelnök, Hock Zoltán budapesti választmányi elnök és Katona Kálmán elnökségi tag a másik ellenzéki párttal - adott felhatalmazást az MDF országos választmánya szombati budapesti ülésén.

Az MDF és a Fidesz a 2002-es választások előtt megállapodásokat kötött, amelyeket "a Fidesz tavaly egyoldalúan felmondott és azóta tulajdonképpen rendezetlen a két párt között ez a viszony" - mondta Csáky András, a választmány elnöke a testület ülését követő sajtótájékoztatón.

A képviselői helyek kapcsán emlékeztetett arra, hogy az Isépy Tamás halála miatt megüresedett mandátumra a Fidesz elnöke Semjén Zsolttal és Harrach Péterrel együtt Deák Andrást, a fővárosi Fidesz-MKDSZ-frakció tagját javasolta az MDF elnökének.

A nagyobbik ellenzéki frakcióban jelenleg, a közelmúltban elhunyt Isépy Tamás mellet, az Országos Rádió és Televízió Testület tagjának megválasztott Szalai Annamária helye is betöltetlen.

A sárospataki szakadárok

Csáky András szólt arról is, hogy a választmány nagy többséggel amellett szavazott, hogy feloszlatja az MDF sárospataki szervezetét és új szervezet megalakítására kérte fel a megyei választmányt. A sárospataki szervezet korábban a pártvezető testületeinek határozataival ellentétes álláspontot képviselt az európai parlamenti választásokkal kapcsolatban. A testület elfogadta, hogy az MDF európai parlamenti listájának harmadik helyén az FKGP által jelölt Deák József pártelnök szerepeljen.

Le a korrupcióval!

A Magyar Demokrata Fórum Országos Választmánya a lobbitörvény mielőbbi megszületését, a választási kampány pénzügyeinek rendezését, az Állami Számvevőszék ellenőrző szerepének erősítését, és egy, a kormányzattól független korrupció-ellenes testület felállítását szorgalmazza - közölte Csáky András a testület ülését követő szombati sajtótájékoztatón.

A választmány elnöke elmondta, hogy egy zöldszámon várja az MDF azok telefonját, akik korrupciós ügyekről kívánják tájékoztatni a pártot, és támogatják a demokrata fórum tevékenységét a közélet tisztaságának megteremtése érdekében.

Herényi Károly frakcióvezető hozzátette: álságos az Országgyűlés pártjainak azon állítása, hogy érdekeltek a korrupció elleni harcban. A politikus emlékeztetett arra, hogy a parlament többsége hétfőn leszavazta azt a javaslatot, amely maximálta volna a választás során felhasználható pénzt.

Le a háborúval!

Herényi Károly a választmány határozatát ismertetve elmondta, a testület felkérte a párt országgyűlési képviselőcsoportját, hogy folytassa erőfeszítéseit a magyar katonák Irakból történő mielőbbi hazahozatala érdekében.

A frakcióvezető közölte: a választmány felháborítónak tartja, hogy a Honvédelmi Minisztérium egy februári közvélemény-kutatási adattal kívánja megtéveszteni a lakosságot, e közvélemény-kutatás szerint a többség támogatja Magyarország iraki részvételét.

A választmány üdvözölte az aradi szabadságszobor 2004. április 25-i újra felállítását, és köszönetet mondott mindenkinek, aki ebben közreműködött, különösen Dávid Ibolya pártelnöknek, volt igazságügy-miniszternek, aki a "történelem hullámsírjából kiásta és a hálás utókornak visszaadja a szoborcsoportot".