Etelka, Aletta
1 °C
5 °C

'Politikai erőteret' hoz létre az MDF

2005.07.01. 15:56
"Demokratikus Közép" néven politikai erőtér létrehozását kezdeményezi a Magyar Demokrata Fórum. Az összefogás célja a haladó nemzeti hagyományokra épülő, korszerű konzervatív politika megvalósítása, szembehelyezkedve a két nagy párttal, akik "felelőtlenül és hatalomban gondolkodnak csupán".

Viniczai Tibor, a párt alelnöke szerint a Magyar Demokrata Néppárttal egyesült Magyar Demokrata Fórum a kisgazdákkal és a kereszténydemokraták függetlenségüket megőrző tagjaival összefogva akarja megvalósítani a demokratikus középerők összefogását.

A barikádon túl

Viniczai úgy fogalmazott, hogy a Demokratikus Közép nyitott, befogad minden demokratikusan gondolkodó, a másikat egyenrangú partnernek tekintő politikai formációt, és nyitott a civil társadalom felé is. Az MDF alelnöknek szavai szerint a mai magyar politikai közéletben egyre nagyobb teret nyer a populizmus a két legnagyobb pártnak "a keretein belül". A két nagy párt "felelőtlenül és hatalomban gondolkodik csupán", és "kevésre taksálják" ma a politikai tisztességet.

Viniczai bízik benne, hogy az országban sok "józan ember" van, aki úgy gondolja, hogy az élete nem attól változik meg, hogy "a barikádon" ki kit győz le, hanem "olyan felelős politikusokra bízza a sorsát, akik nem a nagy nyilvánosság előtt harcolni, hanem értük cselekedni akarnak."

Dávid Ibolyát az erőtér élére

Zsigmond Attila, az MDF elnökségi tagja szerint ma Magyarországon, "a politikai giccs tombol", ezért a legfontosabb az összefogás. Szavai szerint az MDF - amely "ma is ugyanazt mondja, mint születése pillanatában" - a politikai palettán sajátos helyet foglal el, "mert nem hajlandó részt venni abban a gyilkos háborúban, amit egyesek politikának tartanak."

A Demokratikus Közép felhívása szerint az összefogás célja a haladó nemzeti hagyományokra épülő, korszerű konzervatív politika megvalósítása, amely a demokratikus intézményrendszerre, a jogállam tiszteletére épül és amely fontosnak tartja az egymás iránti tisztelet és tolerancia érvényesülését. A célokat a szociális piacgazdaság keretein belül szándékozik megvalósítani, a Normális Magyarországért program alapján.

A felhívásban kezdeményezték, hogy "Dávid Ibolya álljon az új erőtér élére, és irányításával kezdődjön meg az érdemi munka."