Eleonóra
-1 °C
2 °C

Deutsch: a Fidesz nem akarja 'bedarálni' a fórumot

2001.07.19. 14:09
Bár a Fidesz azt hangoztatja, hogy nem kívánja "bedarálni" az MDF-et és a kis párt számára lehető legkedvezőbb választási szövetség megkötésére törekszik, a fórum várhatóan pénteken úgy dönt, hogy önállóan indul a 2002-es választásokon. Az MDF a közvélemény-kutatások adatai alapján jelenleg nem jutna be a parlamentbe, ám szerintük egy jó kampány kimozdíthatja őket a holtpontról.
Deutsch Tamás
Sohasem kérdőjeleztük meg az MDF önállóságát, és nem akarjuk "bedarálni" őket, ha pedig mégis így lenne, az MDF meg tudja magát védeni ettől - reagált a Fidesz országos elnökségének nevében Deutsch Tamás alelnök csütörtökön arra a felvetésre, hogy a két párti közötti választási együttműködésről szóló tárgyalások során pártja olyan feltételeket szab a fórumnak, amelyek egyes MDF-es vélemények szerint veszélyeztetik a kis párt jövőbeni önállóságát. Deutsch megismételte Rogán Antal azon kijelentését is, hogy a törvényi lehetőségeken belül akár a választások előtti utolsó pillanatban is hajlandóak megállapodni a fórummal, a közös jelöltek számáról azonban nem nyilatkoznak.

Az MDF ragaszkodik minden körzetéhez

Mint ahogy arról beszámoltunk, a két párt legutóbbi megbeszélésén az MDF ragaszkodott ahhoz, hogy az összes mostani parlamenti képviselőjüket közös jelöltként indítsák és a közös lista neve ne Fidesz, hanem Fidesz-MDF legyen. Ezt a fideszesek elutasították. A nagyobbik kormánypárt huszonkét egyéni és listás helyet kínált föl az MDF-nek, a fórum azonban elutasította az ajánlatot, ugyanis nem hajlandók elfogadni azt a tényt, hogy Herényi Károly és Csapody Miklós helyét a fideszesek már május elején MKDSZ-es politikusoknak ígérték. Deutsch szerint egyébként az, hogy a lista Fidesz néven futna, csupán technikai kérdés, és abban nem akadályozná meg a fórumot, hogy a parlamentbe bejutva önálló frakciót alakítson. Herényi az Indexnek úgy nyilatkozott, hogy a végsőkig ragaszkodnak saját választási körzetükhöz.

Pénteken döntenek az önálló indulásról

Az Index MDF-es körökből úgy tudja, a fórum pénteki országos választmányi ülésen várhatóan úgy dönt majd, hogy önálló pártként, külön listát állítva indul a jövő évi választásokon. Az MDF népszerűsége a közvélemény-kutatási adatok szerint a parlamentbe kerüléshez szükséges ötszázalékos küszöb alatt mozog, ám ezen a fórum véleménye szerint egy jó kampánnyal még tudnak változtatni.

Életminőséget javító beterjesztések ősszel a T. Ház előtt
A Fidesz az Országgyűlés őszi ülésszakán több, a lakosság életszínvonalának emelését célzó intézkedés javaslatát terjeszti a T. Ház elé - jelentette be Varga Mihály pénzügyminiszter csütörtökön. Az egyik, hogy 2002. január elsejétől a munkát vállaló nyugdíjasoknak csupán a jövedelmük után kell majd adózniuk. Ezenkívül azt javasolják majd a T. Háznak, hogy emeljék meg a jelzáloglevél kamattámogatását a jelenlegi 4,5 százalékról 6 százalékra. Ezenkívül az új lakás építésére felvett hitel törlesztéséből eddig legfeljebb húsz százalékot lehetett leírni az adóból, amely összeget 40 százalékra kívánják emelni. A leírható összeg felső határát 240 ezer forintban szabnák meg. Az intézkedés 2002. január elsejétől mindenkire érvényes volna, aki új lakás építésére felvett hitelét törleszti.