Berta, Bettina
15 °C
26 °C

Dávid Brüsszelért sem áldozná be a parlamentet?

2003.08.12. 15:42
Jelöltlista még nincs, de listavezető már van az MDF-ben a jövő évi EU-s parlamenti választásokra. Dávid Ibolya MDF-elnök vállalta, hogy a párt legnépszerűbb politikusaként elfoglalja a választási lista első helyét. Egyelőre nem tudni, hogy a pártelnök "feláldozná-e" országgyűlési helyét a brüsszeli mandátumért, vagy csak a párt egy-két százalékos népszerűségét próbálja emelni személyének vonzerejével.
Az MDF elnöksége szerdán tárgyalja azt a közel tíz pontos egyetértési nyilatkozatot, amely a párt Dávid Ibolyával szembekerült vezető személyiségei ménfőcsanaki találkozójukon fogalmaztak meg. A Lezsák Sándor nevével fémjelzett csoport ebben a dokumentumban foglalta össze azokat az elvárásokat és feltételeket, amelyek alapján újra feszültségek nélkül és - szerintük - sikeresebben együttműködhet a két szárnyra szakadt vezetés. A nyilatkozatot megfogalmazásánál az elnökség több tagja: Medgyasszay László, Gémesi György, Szőke László és Viniczai Tibor is jelen volt, ám az elnökségi ülés előtt sem ők, sem a címzett, azaz Dávid Ibolya és környezete nem kívánt nyilatkozni.

Személyes presztízs

Mint emlékezetes, az MDF Veránka szigeten tartott zárt félévértékelő tanácskozásán elmondott beszédében Lezsák Sándor, a párt Dávid Ibolyát megelőző elnöke keményen kritizálta a jelenlegi vezetést. Lezsák akkor több olyan lehetőséget vázolt fel a fórum tevékenységének, népszerűségének erősítésére, amelyek Dávid pártelnöki megbízatását is érintették. Javasolta többek között azt is, hogy a mostani elnök, aki nem tudta növelni a párt népszerűségét, mondjon le az MDF vezetéséről, helyette viszont az EU parlamenti választáson a pártlista első helyén vesse be személyes presztízsét.

Választani kell

Dávid Ibolya hétfőn bejelentette: vállalja a lista vezetését, ám arról nem beszélt, hogy feladná-e képviselői helyét a magyar parlamentben. Keddi tévényilatkozatában azt állította, hogy kizárólag a lista jobb "beazonosíthatósága" érdekében adja a nevét. Az EU-képviselő választási törvény ugyan még nincs kész, ám a jelenlegi európai szabályozás alapján biztosra vehető, hogy nem maradhat a nemzeti parlament tagja az, aki Brüsszelben lesz képviselő. A párt számára viszont komoly dilemmát okozna, ha Dávidot valóban beválasztanák a jövő évi választáson a 24 fős magyar képviselőcsoportba. Akkor ugyanis helyére, miután egyéni körzetben választották be az Országgyűlésbe, időközi választást kellene kiírni.

Lista csak ősszel

Szőke László az Index kérdésére kijelentette: még nem kezdődött meg a párt EU-s jelöltlistájának összeállítása. Bár korábban például Tolvaj Ferenc, a tv2 volt vezérigazgatójának, Olajos Péter, az MDF EU-felelősének neve is felmerült, Szőke szerint a névsorról csak a törvény elfogadása után érdemes tárgyalni.