Etelka, Aletta
3 °C
4 °C

MDF: mostantól minden rendben

2003.08.14. 14:25
Ha nem tudnak békével felállni a tárgyalóasztaltól, akkor legközelebb már nem lesz miről beszélni - hangzott el érvként az MDF szerda esti monstre elnökségi ülésén. A Dávid Ibolya pártelnök és elődje Lezsák Sándor között kibontakozott ellentét végül kompromisszummal ért véget. Gémesi György Herényi Károlyhoz hasonlóan szintén azt hangoztatja, hogy most már minden rendben.
Az MDF elnöksége szerdai "konfliktuskezelő ülésén" pontról pontra megtárgyalták, hogyan alakult ki a pártelnök és elődje nevével fémjelzett csoportosulás közötti konfliktus. A monstre megbeszélésen végül elásták a csatabárdot.

A békéltetők békéltettek

Az Index információi szerint az elnökség néhány tagja magára vállalta a Dávid Ibolya és a Lezsák Sándor nevével fémjelzett irányzatok közötti közvetítést. Többen úgy nyilatkoztak, hogy amennyiben továbbra sem sikerül rendezni a személyeskedésekbe menő belső ellentétet, akkor az alááshatja a párt további működését. Úgy tudjuk, az ülésen jelenlévő Boross Péter, egykori miniszterelnök is a megbékélés mellett érvelt felszólalásában. A rábeszélés eredményeképp végül minden napirendi pontot egyhangúlag 9:0-s eredménnyel fogadott el az elnökség. Az ülés végén Herényi Károly frakcióvezető azt nyilatkozta, hogy minden feszültséget jelentő problémára született megoldás.

A leghosszabb napirendi pont

Különösen elhúzódott azonban Gémesi György, alelnök ügyének tárgyalása. Mint emlékezetes, Gémesi kommunikációs felelősi posztját akkor vonta magához Dávid Ibolya, amikor az alelnök elnöki jóváhagyás nélkül instruálta a párt MTV-s kurátorait a köztévé elnökválasztása idején. Az öt és fél órás tárgyalást követően Gémesi ugyan nem kapta vissza a korábbi általános kommunikációs területet, amit továbbra is Dávid Ibolya felügyel, de elfogadta az EU-választásokra vonatkozó kampányfőnöki ajánlatot. Gémesi az Index kérdésre annyit mondott: minden rendben. Az EU-szavazáson Dávid Ibolya vezeti majd a párt listáját, ám ennek ellenére, még siker esetén sem kíván Brüsszelben politizálni.