Vendel
7 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Szenvedélyesen önállóságpárti MDF-esek

2002.08.30. 12:19
A MDF szerint a párt támogatói a jobboldali unió helyett egyértelműen az önállóságot választják. A fórum internetes honlapján az elmúlt hetekben tesztelték a párt hosszútávú stratégiájának legfőbb kérdését. Az összegzést végzők szerint a viszonylag csekély számú internetes MDF-es 90 százalékban a beolvadás ellen szavazott, de a Fidesz-MDF uniót majdnem annyian választanák, mint a párt "önálló kereszténydemokrata útját".
A Magyar Demokrata Fórum és a Fidesz az országgyűlési választások előtt kötött szövetsége garantálta ugyan, hogy az együttműködők külön képviselőcsoportokat hoznak létre az új összetételű parlamentben, Dávid Ibolya pártelnöknek mégis óriási nyomással kellet megbirkóznia a választások éjszakáján. A szövetség Millenáris Parkban összegyűlt támogatói ugyanis szinte árulással felérő bejelentésnek tekintették a párt további önállóságát deklaráló MDF-elnök beszédét.

Szenvedélyesen hangoztatott igény

Az elmúlt hetekben 1000 internetes szavazó, a párt honlapjának főszerkesztője szerint döntő többségben az önállóság mellett tette le a voksát. Kerekes Pál a szavazatok összesítése után azt írta: "a felmérés - a számok nyelvén - megerősítette a párttagok és szimpatizánsok körében sűrűn és szenvedélyesen hangoztatott igényt: a közéletben egy önálló arculatú, saját pályájú Magyar Demokrata Fórumhoz kívánnak kapcsolódni". Kerekes szerint a válaszolók kilencven százaléka az MDF-et, mint önálló politikai szervezetet kívánja látni a következő években.

Egyszínű beolvadást nem kérnek

A szavazásra feltett kérdésekből azonban kiderül, - bár az összesítés az önállóság melletti kiállásként veszi számba - majdnem annyian látnák megfelelő alternatívának a Fidesz-MDF pártuniót (414), mint önálló szervezetben, önálló kereszténydemokrata utat járó pártot (443). A szavazók 8 illetve 7 százaléka választotta az "egyszínű beolvadást" illetve a "vezérorientált vagy programorientált MDF" vízióját.

Mint emlékezetes, Orbán Viktor exminiszterelnök többször is a pártunió létrejöttét sürgette, ám az MDF-ben az elmúlt hónapokban nem született döntés a párt hosszútávú stratégiájáról. A fórum belső irányzatára azonban jellemző, hogy az önkormányzati választási együttműködési tárgyalások során 19 megyéből nyolcban nem jött létre közös lista a parlamenti ellenzék két pártja között.