Antal, Antónia
3 °C
9 °C

Szenvedélyesen önállóságpárti MDF-esek

2002.08.30. 12:19
A MDF szerint a párt támogatói a jobboldali unió helyett egyértelműen az önállóságot választják. A fórum internetes honlapján az elmúlt hetekben tesztelték a párt hosszútávú stratégiájának legfőbb kérdését. Az összegzést végzők szerint a viszonylag csekély számú internetes MDF-es 90 százalékban a beolvadás ellen szavazott, de a Fidesz-MDF uniót majdnem annyian választanák, mint a párt "önálló kereszténydemokrata útját".
A Magyar Demokrata Fórum és a Fidesz az országgyűlési választások előtt kötött szövetsége garantálta ugyan, hogy az együttműködők külön képviselőcsoportokat hoznak létre az új összetételű parlamentben, Dávid Ibolya pártelnöknek mégis óriási nyomással kellet megbirkóznia a választások éjszakáján. A szövetség Millenáris Parkban összegyűlt támogatói ugyanis szinte árulással felérő bejelentésnek tekintették a párt további önállóságát deklaráló MDF-elnök beszédét.

Szenvedélyesen hangoztatott igény

Az elmúlt hetekben 1000 internetes szavazó, a párt honlapjának főszerkesztője szerint döntő többségben az önállóság mellett tette le a voksát. Kerekes Pál a szavazatok összesítése után azt írta: "a felmérés - a számok nyelvén - megerősítette a párttagok és szimpatizánsok körében sűrűn és szenvedélyesen hangoztatott igényt: a közéletben egy önálló arculatú, saját pályájú Magyar Demokrata Fórumhoz kívánnak kapcsolódni". Kerekes szerint a válaszolók kilencven százaléka az MDF-et, mint önálló politikai szervezetet kívánja látni a következő években.

Egyszínű beolvadást nem kérnek

A szavazásra feltett kérdésekből azonban kiderül, - bár az összesítés az önállóság melletti kiállásként veszi számba - majdnem annyian látnák megfelelő alternatívának a Fidesz-MDF pártuniót (414), mint önálló szervezetben, önálló kereszténydemokrata utat járó pártot (443). A szavazók 8 illetve 7 százaléka választotta az "egyszínű beolvadást" illetve a "vezérorientált vagy programorientált MDF" vízióját.

Mint emlékezetes, Orbán Viktor exminiszterelnök többször is a pártunió létrejöttét sürgette, ám az MDF-ben az elmúlt hónapokban nem született döntés a párt hosszútávú stratégiájáról. A fórum belső irányzatára azonban jellemző, hogy az önkormányzati választási együttműködési tárgyalások során 19 megyéből nyolcban nem jött létre közös lista a parlamenti ellenzék két pártja között.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!