Pandora, Gabriella
-1 °C
4 °C

Bizottságot hozna létre az MDF

2003.09.06. 17:19
A politikai felelősség megállapítását sürgette az MDF elnöke a Kereskedelmi és Hitelbank (K&H) Bank brókerbotrányával kapcsolatban szombaton Szabadkígyósón, egy pártrendezvényen.
A K&H brókercége körül kirobbant csalássorozat "a rendszerváltozást követő időszak legnagyobb korrupciós ügye" - jelentette ki Dávid Ibolya. "Ebben az ügyben, úgy tűnik, megmerítkezett a politika, ha nem maga volt a mozgatórugója" - tette hozzá.

Az MDF elnöke szerint, ha most nem tudják elejét venni a politika és a korrupciós ügyek összefonódásának, akkor egy dél-amerikai köztársaság útján indul el Magyarország. "Ezért van példamutató jelentősége annak, hogy ebben az ügyben a teljes igazság nyilvánosságra kerüljön. Vagy európai polgári demokráciát akarunk, vagy keresztapákat" - hangsúlyozta Dávid Ibolya.

Az elnök bejelentette, hogy a Magyar Demokrata Fórum az Országgyűlésben olyan vizsgálóbizottság létrehozására kíván javaslatot tenni, amely a politikai felelősség megállapítását tűzi ki céljául.

Az MDF választ vár arra, hogyan kerülhettek közpénzek Kulcsár Attila kezére, mi a VIP-lista politikai előnye és hátránya, hogy kerülhetett személyes kapcsolatba a titkosszolgálat első embere a ma több milliárdos sikkasztással gyanúsított volt brókerrel? - mondta Dávid Ibolya.

Igaz-e, hogy Tóth András, a nemzetbiztonsági szolgálatokat felügyelő politikai államtitkár Kulcsár Attilától azért kért listát ügyfeleiről és adatot pénzforgalmukról, hogy a bróker "megúszhassa a felelősségre vonást"? Kinek, mi a politikai felelőssége abban, hogy diplomata útlevéllel és diplomáciai autóval közlekedett a bróker" - tette fel a kérdést az MDF elnöke.

Tóth András: megfelelő választ adok

Tóth András szombaton az MTI-vel közölte, hogy a parlament nemzetbiztonsági bizottságának következő ülésén "megfelelő választ ad" a K&H Bank brókerbotrányával kapcsolatban őt ért vádakra.

A nemzetbiztonsági szolgálatokat felügyelő politikai államtitkár bizottsági meghallgatását a Fidesz kezdeményezte, azért, hogy kiderüljön, miért fogadta Kulcsár Attilát akkor, amikor a nemzetbiztonsági szolgálatok vele kapcsolatban feldolgozó munkát végeztek.

Tóth András szerdán az MTI-nek tagadta, hogy a Kulcsár Attilával folytatott megbeszélésén a brókerbotrány "szocialista vonatkozásairól" érdeklődött. "Szó sem volt arról, hogy kérdéseket tettem volna fel Kulcsárnak az ügy szocialista vonatkozásairól" - közölte.

Az MSZP szerint az előző kormányzatot is terheli politikai felelősség a K&H Bank brókercégének botrányáért, közölte Juhász Gábor az MTI-vel szombaton. "Rendkívül furcsa és érdekes időbeni egybeesés, hogy az előző ciklus igazságügy-minisztere akkor kiált igazság után, amikor ebben a köztörvényes bűnügyben a hatóságok évek óta tartó bénultságát operativitás váltja fel. Reméljük, miközben a volt igazságügy-miniszter a politikai felelősség megállapítását sürgeti, önmagára is gondol" - áll a frakcióvezető-helyettes közleményében.

"Gondoljon arra, milyen igazságos lett volna, ha ezt a bűncselekményt a PSZÁF, amelynek ez a kötelessége, időben érzékeli. Ebben az esetben Dávid Ibolya igazságügy-miniszterként érvényt szerzett volna a jognak és az igazságnak. Kár, hogy nem így történt" - írja közleményében a szocialista politikus.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!