József, Bánk
-6 °C
0 °C

Nevet változtat az MDF?

2004.10.04. 06:25
Számos variáció vetődött fel a Magyar Demokrata Fórum vezetésében a névváltoztatás lehetőségével kapcsolatban, annyi azonban már bizonyos, hogy a "konzervatív" jelző szerepel majd a párt nevében, ha a változás mellett döntenek - értesült a Népszabadság. Az MDF vezető politikusai elfogadhatónak tartanák az "MDF - a magyar konzervatív párt" elnevezést.
Dávid Ibolya, az MDF elnöke már az európai parlamenti választási kampányban is arról beszélt, hogy Magyarországon a demokrata fórum a konzervatív párt. A párt múlt heti gödöllői országos gyűlésén pedig elnökké választását követően kijelentette: "Az MDF a magyar közélet egyetlen korszerű, európai konzervatív pártja." A pártelnök a Magyar Hírlapnak adott szombati interjújában elmondta, "Orbán Viktor nem konzervatív, hanem harmadik utas néppárti politikát folytat, s ennek az európai konzervativizmushoz csak nyomaiban van köze".

A Népszabadságnak nyilatkozó MDF-es politikusok szerint a párt esetleges névváltoztatására csak alapszabály-módosítással kerülhet sor, ezt pedig a párt országos gyűlésének kell jóváhagynia. Valószínű, hogy az MDF soron következő országos gyűlése tavasszal lesz.

Az MDF névváltoztatása nem lenne meglepő, hiszen a Fidesz korábban hasonló módon definiálta magát, amikor a "Fidesz - Magyar Polgári Párt" elnevezést választotta, és az SZDSZ-plakátokon, logókon is szerepel a "magyar liberális párt" meghatározás.

Cáfolta a Népszabadság értesülését a Magyar Rádiónak Herényi Károly, az MDF frakcióvezetője, mint mondta, "nincs napirenden a Magyar Demokrata Fórum nevének megváltoztatása. Mint mondta, a legutóbbi gödöllői országos gyűlésen a fórum nem foglalkozott az esetleges névcserével.