Kristóf, Jakab
18 °C
34 °C

Tovább 'macerálja' egymást a Magyar Nemzet és az MDF

2003.10.10. 12:20
Meggyőződésem, hogy olyan pártokkal szövetséget kötni, amelyek befejezték történelmi küldetésüket vagy amely hozzájárult a Fidesz-MDF választási vereségéhez, nem a helyes út a fórum számára - jelentette ki az MDF egyik választmányi tagja, aki a nézeteit megfogalmazó, Magyar Nemzetben leközölt írásával indított el egy újabb összetűzés a jobboldali napilap és a párt vezetése között. A Nemzet ugyanis nem közölte az MDF jelenlegi szövetségi politikáját támogató válaszcikkeket.
Magyarországon vagy igen válasz van, vagy nemleges, ami az MDF számára csak a Fidesszel való szövetségkötést jelentheti, harmadik út nincs - szögezte le az Indexnek Dobozy Dániel, az MDF választmányának tagja. A párt egykori jogásza a Magyar Nemzetben megjelentetett cikkével indította be újra a lap és pártja közötti csatározást.

Befejezték történelmi küldetésüket

Dobozy szerint ugyanis akkor jár helyes úton az MDF, ha megegyezik a Fidesszel, nem pedig olyan pártokkal köt szövetséget, amelyek befejezték történelmi küldetésüket, vagy hozzájárultak a Fidesz-MDF választási vereségéhez. Dobozy az Index kérdésére elmondta, hogy a cikk tartalmát a párt Pest megyei választmánya előtt is ismertette, ahol megkérték: fontolja meg annak közreadását. Mint mondta, a különvéleményének eddig is hangot adott, ezért nem kívánta lemondani a cikk közlését. Az írás azt követően jelent meg, hogy Dávid Ibolya ismét felmelegítette a parlamenten kívüli középjobb pártalakulatokkal, kereszténydemokratákkal, kisgazdákkal a választások előtt megszakad kapcsolatát, valamint felmerült az MDNP-vel való egyesülés lehetősége is.

Emlékezetkiesés halláskárosodással

Az "MDF Útkeresés útvesztéssel" című cikk állításaitól azóta egyhangúlag elhatárolódott a Magyar Demokrata Fórum Pest megyei választmánya, mert "az egyetlen részében sem tükrözi a testület álláspontját". A Magyar Nemzetnek elküldött választmányi állásfoglalást és egy választmányi tag "Emlékezetkiesés halláskárosodással" című válaszcikkét a jobboldali napilap nem volt hajlandó leközölni.

A főszerkesztő, Liszkay Gábor szerint azért maradt el a közlés, mert nem kapták meg időben az írásokat, és válaszlevél nem is valódi válasz, csupán durva, személyeskedő hangú írás. Az MDF országos választmányának elnöke, Csáky András viszont az MDF honlapján megjelent írás szerint igazolni tudja, hogy a főszerkesztő állításával szemben napokkal korábban elküldték a hivatalos álláspontot tükröző írásokat, de a Magyar Nemzet semmilyen formában sem reagált.

A mérsékelteket nem macerálják

Először az év elején Boross Péter írása miatt éleződött ki a jobboldali lap és a kisebbik ellenzéki párt közötti viszony. Az egykori miniszterelnök szintén a párt honlapját volt kénytelen használni, hogy felszólítsa a főszerkesztőt: "az MDF-et, Gábor, hagyjátok békén, ne engedd rongálni a következő választások esélyeit". Liszkay akkor "Kedves Péter bátyám!" megszólítással nyílt levélben válaszolt: "nem maceráljuk a mérsékelt jobboldalt". Később azonban Herényi Károly frakcióvezető is elégedetlenségnek adott hangot a Magyar Nemzet MDF-cikkei miatt, majd a polgári körök vezetéséhez csatlakozott Hende Csaba pártbeli megítélését kiteregető írást közlését sem engedélyezte a lap vezetése.