Lukács
5 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Az MDF többet szavazott az MSZP-vel, mint a Fidesszel

2002.11.26. 18:44
Az MDF új frakcióvezetője szerint a képviselőcsoport új rendszerben, saját szavazási útmutató alapján szavaz a Parlamentben, ezért fordulhatott elő, hogy a kisebbik ellenzéki párt többször szavazott a kormányoldallal, mint a Fidesszel. Herényi Károly helyettese, Font Sándor viszont azt állítja: hiba a döntések mögött napi politikát láttatni, mert a voksok szigorúan szakmai alapon születtek. Mint mondta, az MDF saját útját járta korábban is és ez most sem változott.
A Magyar Demokrata Fórum parlamenti képviselőcsoportja e héttől saját szavazási útmutatója alapján voksol, amelyet a kabinetek készítenek elő és a frakció hagy jóvá - közölte Herényi Károly a távirati iroda kérdésére azzal kapcsolatban, hogy a határozathozatalok során az MDF több esetben a kormánypártokkal szavazott.

Ezentúl is egyeztetenek

Herényi, aki két hete váltotta a lemondott Balsai Istvánt a frakcióvezetői poszton azt hangsúlyozta, hogy pártja nem a kormánypártokkal, hanem saját szakmai meggyőződése, a kabinetülések és a frakcióülések döntései alapján szavazott. Hozzátette: nagy súlyú politikai jellegű döntések előtt - ahogy eddig - ezentúl is egyeztetnek a Fidesz képviselőcsoportjával.

Az MDF saját útja

Font Sándor, frakcióvezető-helyettes szerint viszont a sajtó hibázott, amikor ilyen szigorúan szakmai kérdést más napi politikai ügyek mellé sorolt, és a párt Fideszhez fűződő viszonyát próbálta kimutatni benne. Cáfolva viszont Herényi kijelentését azt mondta: semmilyen változás nem történt a képviselőcsoport döntés-előkészítésében: a frakció a témafelelősök javaslatai alapján döntött az egyes módosító indítványokról. Ebben az értelemben az MDF saját útját járta az előző ciklusban és most is - hangsúlyozta Font.