Huba
19 °C
33 °C

Magyarázkodni kényszerül az MDF

2002.11.27. 12:53
Alig két héttel a váltás után máris magyarázkodásra kényszerül az MDF parlamenti frakciójának új vezetése. A kisebbik ellenzéki párt frakcióvezetője a tagságtól és a jobboldali sajtótól érkezett heves kritikák miatt rendkívüli sajtótájékoztatón kívánja tisztázni, hogy az Országgyűlés keddi ülésén miért szavazott többször az MSZP-vel, mint a Fidesszel.
A jelek szerint az MDF-frakciót megosztó önállósági vitába a párt tagsága is beleszól.

Nagykoalíciós szavazatok

Felháborodott telefonok jelezték a pártbeli visszhangját annak, hogy a parlament keddi döntéshozatalaiban az MDF többször az MSZP-vel és az SZDSZ-szel szavazott, sőt egy ízben szavazataival mentette meg a kormányjavaslatot. Az esetet a Magyar Nemzet is éles hangú publicisztikával kommentálta, megemlítve, hogy az együttszavazás egy formálódó "nagykoalíció" előjele is lehet. Bár a lap szerint az eseményeket nem kell túl értékelni, mégis a jobboldal egységét kezdi ki, ha a kormányoldal széthúzást lát az ellenzék soraiban.

A magyarázat szakmai

Az önkormányzati választások után a pártban megerősödött ugyan a Fidesztől független politikát követők irányzata, most mégis úgy tűnik a frakció új vezetője, Herényi Károly magyarázkodásra kényszerül. A párt rendkívüli sajtótájékoztatón igyekszik tisztázni a történteket, jóllehet Herényi már kedden kifejtette, bár új rendszerben, saját szavazási útmutató alapján döntenek a parlamenti előterjesztésekről, a nagy horderejű ügyekben a jövőben is egyeztetni kívánnak a Fidesszel. A Dávid Ibolya pártelnökkel többször összetűzésbe került Balsai Istvánt váltó Herényi hangsúlyozta, szigorúan szakmai ügyekben voksoltak a kormányjavaslatok mellett.