Hortenzia, Gergő
-2 °C
8 °C

Magyarázkodni kényszerül az MDF

2002.11.27. 12:53
Alig két héttel a váltás után máris magyarázkodásra kényszerül az MDF parlamenti frakciójának új vezetése. A kisebbik ellenzéki párt frakcióvezetője a tagságtól és a jobboldali sajtótól érkezett heves kritikák miatt rendkívüli sajtótájékoztatón kívánja tisztázni, hogy az Országgyűlés keddi ülésén miért szavazott többször az MSZP-vel, mint a Fidesszel.
A jelek szerint az MDF-frakciót megosztó önállósági vitába a párt tagsága is beleszól.

Nagykoalíciós szavazatok

Felháborodott telefonok jelezték a pártbeli visszhangját annak, hogy a parlament keddi döntéshozatalaiban az MDF többször az MSZP-vel és az SZDSZ-szel szavazott, sőt egy ízben szavazataival mentette meg a kormányjavaslatot. Az esetet a Magyar Nemzet is éles hangú publicisztikával kommentálta, megemlítve, hogy az együttszavazás egy formálódó "nagykoalíció" előjele is lehet. Bár a lap szerint az eseményeket nem kell túl értékelni, mégis a jobboldal egységét kezdi ki, ha a kormányoldal széthúzást lát az ellenzék soraiban.

A magyarázat szakmai

Az önkormányzati választások után a pártban megerősödött ugyan a Fidesztől független politikát követők irányzata, most mégis úgy tűnik a frakció új vezetője, Herényi Károly magyarázkodásra kényszerül. A párt rendkívüli sajtótájékoztatón igyekszik tisztázni a történteket, jóllehet Herényi már kedden kifejtette, bár új rendszerben, saját szavazási útmutató alapján döntenek a parlamenti előterjesztésekről, a nagy horderejű ügyekben a jövőben is egyeztetni kívánnak a Fidesszel. A Dávid Ibolya pártelnökkel többször összetűzésbe került Balsai Istvánt váltó Herényi hangsúlyozta, szigorúan szakmai ügyekben voksoltak a kormányjavaslatok mellett.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?