Vendel
7 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

MDF: Baloldali kormányok alatt nehezebb az egyház élete

2002.12.06. 12:51
Az MDF szerint a baloldali kormányok idején az egyházak számára mindig nehezebbé válik az élet, mert nem kapnak kellő mértékű támogatást. Herényi Károly frakcióvezető szerint az szja alapú támogatás-elosztás a sok nyugdíjas hívő miatt hátrányos a katolikus egyház számára, ezért a törvénymódosítás miatt pártja az Alkotmánybírósághoz fordul. Dávid Ibolya viszont üdvözli, hogy a szocialisták is csak háromévente egyszer engedélyeznék a kábítószer-fogyasztók ügyének orvosi útra való elterelését.
Az MDF elnöke üdvözli, hogy a parlament kormánypárti oldala sem támogatja teljes mértékben azokat a liberalizációs terveket, amelyeket az Igazságügyi Minisztérium fogalmazott meg.

Üdvözlendő, hogy három évente

Dávid Ibolya szerint a szöveghibák kiküszöbölése után támogatható az a szocialista Btk. módosító javaslat, amely a kábítószer-fogyasztók háromévente csak egyszer vehetik igénybe az elterelés lehetőségét. Az MDF-es politikus elmondta, hogy a korábbi MDF-es indítványhoz hasonló szocialista elképzelést pártja is támogatni fogja a parlamentben. Támogatják azokat az elképzeléseket is, amelyek szerint a kábítószerrel való visszaélésért életfogytiglani börtön legyen kiszabható, valamint azt a módosítást, amely visszaállítja a gyermekgyilkosságokért járó legsúlyosabb büntetést.

Nehezebbé válik az élet

A pártelnök és a frakcióvezető
A baloldali kormányok idején az egyházak számára mindig nehezebbé válik az élet, nehezebb a működés - állította Herényi Károly. A párt frakcióvetője szerint Medgyessy Péter miniszterelnök korábbi ígéretével szemben a kormány mégis megváltoztatott olyan jogszabályokat, amelyek változtatnak az egyházak működési feltételein. A fórum szerint a sok nyugdíjas és kisjövedelmű hívő miatt a katolikus egyházat hátrányosan érinti, hogy az előző kormány szándékai ellenére ismét az 1 százalékos adófelajánlások alapján döntenének a felekezetek támogatási arányáról. Az MDF ezért az Alkotmánybírósághoz fordul.