Pandora, Gabriella
-1 °C
4 °C

MDF: nincs nemzeti érdeket képviselő kormányunk

2002.12.20. 13:15
A kormányprogram a felelőtlen választási ígéretek megvalósításának áldozatává vált, drámai romlás állt be a hazai költségvetési pozíciókban, példátlan leváltási hullám kísérte a kormányváltást, egy öt százalék körüli párt zsarolja a nagyobbik koalíciós partnert - hangzott el az MDF parlamenti képviselőcsoportjának évértékelő sajtótájékoztatóján.
A Magyar Demokrata Fórum szerint a 2003-as költségvetés kifejezetten rossz, mert nincsenek benne prioritások, és az európai uniós csatlakozási folyamat utolsó évében a büdzsé nem biztosít megfelelő forrásokat a mezőgazdaság, a kis- és középvállalkozók, valamint a családok felzárkóztatására.

Példátlan hullám

Rendreutasítható-e a képviselő?
Font Sándor frakcióvezető-helyettes a sajtótájékoztatón bejelentette, hogy az MDF a házbizottsághoz és az ügyrendi bizottsághoz fordul azzal a kérdéssel: "létezik-e függőségi helyzet a kormánytagok és a képviselők között?" Azt kérik, hogy a házelnöknek legyen joga megvonni a szót attól a kormánytagtól, aki rendreutasítja a képviselőket. Emlékeztetett arra, hogy a héten az ellenzék azért vonult ki a parlament ülésterméből, mert Bárándy Péter igazságügy-miniszter szerintük megengedhetetlen hangnemben oktatta ki az ellenzéki politikusokat. Font Sándor kijelentette, hogy az alkotmány szerint a kormány nem vonhatja felelősségre a képviselőket, ezt csak a választópolgárok tehetik meg.
Herényi Károly megállapítása szerint a magyar gazdaság - a költségvetés szempontjából - rosszabb helyzetben van, mint a Bokros-csomag idején, amikor az államháztartás hiánya 8,4 százalék volt; ma ez 9,2 százalék. Drámaian romlottak a tavaszi költségvetési pozíciók. A frakcióvezető szerint a kormányváltás után nemcsak gazdasági nehézségekkel kell az országnak szembenéznie, hanem politikai problémákkal is. Olyan leváltási hullám kezdődött meg a közigazgatásban, amely 12 éve példátlan, és ez a hullám a mai napig tart. Az ellenzéki politikus információi szerint most készülnek a megyei közútkezelő kht.-k vezetőinek leváltására, illetve kicserélésére. Úgy fogalmazott, hogy a 14 új államtitkárság - azaz a kormányzati apparátus felduzzasztása - a klientúra kiépítését szolgálják.

Az első perctől kezdeve

"A koalíciós feszültségek miatt az országnak nincs olyan nemzeti kormánya, amelyik a nemzet érdekeit megfelelően képviselné" - jelentette ki Herényi Károly. Szerinte nem fogja elfogadni az Országgyűlés az úgynevezett ügynöktörvényt, mert az SZDSZ nem szavazza meg azt. Megjegyezte, ennek az MDF örül, mert "az első perctől kezdve" nem vett részt a vitában, nem nyújtott be módosító indítványt, mert - egyetértve a Sólyom-bizottsággal - úgy véli, a törvényjavaslat nem állja ki az alkotmányosság próbáját. Ugyancsak a koalíciós feszültség példájaként említette az ellenzéki politikus a büntető törvénykönyv módosítását.

A mi kormányunk

"A költségvetés sem mentes a koalíciós ellentétektől, annak vagyunk tanúi, hogy egy 5 százalék körüli párt, a kisebb koalíciós partner, folyamatosan, rendszeresen zsarolja a nagyobbik partnert, az MSZP-t" - fogalmazott Herényi Károly. Megemlítette azt is, hogy a miniszterelnök ígérete ellenére szavazták meg a Terror Háza támogatásának 150 millió forinttal való megkurtítását, és ugyancsak a kormányfő és az MSZP elnökének ígérete ellenére módosítják az egyházak finanszírozását. Az európai uniós csatlakozásról elmondta, hogy míg az egy főre jutó éves átlagos támogatás az EU-ban 175 euró, "a mi kormányunk ki tudott küzdeni 135 eurós támogatást". Herényi úgy látja, hogy nehéz esztendőnek néz elébe az ország; a jelenleginél sokkal tudatosabb, alaposabb kormányzati munkára lenne szükség.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!