Szakított a Tisztelet Társasága az MDF-fel

2008.10.08. 12:13
Mindenkit meglepett az a szerdai bejelentés, hogy megszakította az együttműködést az MDF-fel a Schmuck Andor féle Tisztelet Társasága. A válás valódi okait még nem lehet tudni, de az MDF sok pénztől és parlamenti frakciójától eshet így el, ha a TT által delegált Vas János kilép a frakcióból. Herényi Károly frakcióvezető ugyanakkor azt közölte: Vas nem jelezte, hogy ki akar lépni a frakcióból.

A Tisztelet Társasága az MDF 2010-es választási együttműködésére vonatkozó ajánlatát elutasította, és felszólítja Vas János képviselőt, hogy lépjen ki az MDF-frakcióból és függetlenként képviselje tovább a szépkorúakat. Ezt Schmuck Andor, a társaság ügyvivője közölte szerdán az MTI-vel.

"A Tisztelet Társasága az MDF választmányának március elején hozott döntéseként a Tisztelet Társasága és az MDF 2010-es választási együttműködésére vonatkozó ajánlatát elutasította. Egyben kezdeményezi az MDF-el kötött 2006-os választási megállapodás felbontását" - olvasható a társaság közleményében. A Tisztelet Társasága továbbiakban önállóan kívánja képviselni a szépkorúak érdekeit.

Schmuck Andor és Dávid Ibolya

Dávid Ibolya, az MDF elnöke reagálásában az MTI-nek azt mondta, hónapok óta nem tárgyalnak a társasággal, ezért, mint megjegyezte, természetes volt a Tisztelet Társaságának reakciója. Hozzátette: az elmúlt időszakban számtalan, a párt életébe történő betörési és függővé tételi kísérletet hiúsítottak meg a konzervatív politikusok. Mint mondta, a Tisztelet Társaságával történő együttműködés megszakítása is ennek a folyamatnak a része.

Az MDF-frakció már Almássy Kornál kizárásával is a megszűnés határára került. Ha Almássy után Vas János is kiválik a frakcióból, a a 11 fős képviselőcsoport létszáma a házszabályban meghatározott 10 fős minimum alá csökken, így Herényiék elvileg csak függetlenek csoportjaként működhetnek tovább.

A történtek ellenére Vas János továbbra is az MDF-frakció tagja, közölte Herényi Károly, frakcióvezető. A Tisztelet Társasága által delegált képviselő semmilyen módon nem jelezte a képviselőcsoportból való távozási szándékát. Az MDF parlamenti frakciója így továbbra is tíz fővel és továbbra is Vas Jánossal együtt képviseli a valódi konzervatív értékeket az Országgyűlésben, a frakció megszűnése nincs napirenden, a parlamenti munkát a ma történt események nem befolyásolják, áll Herényi közleményében.

A TT döntése azért meglepő, mert a Fórum elnöksége és az országos választmány már a tavasszal jóváhagyta a választási együttműködés folytatását, sőt - ugyan pontos információjuk még a vezető politikusoknak sem volt - úgy tudták, hogy a megállapodást már alá is írták.

A tavasszal kidolgozott együttműködés lényege az volt, hogy a Fórum átadja az országos lista minden harmadik helyét, valamint a 19 megyei és a fővárosi listák közül nyolcban a listavezetői pozíciót az egykori MSZP-s politikus, Schmuck Andor által menedzselt szervezet embereinek. Ez azt jelentette volna, hogy az országos listán a két legfontosabb MDF-es - 2006-ban Dávid Ibolya és Herényi Károly volt - után rögtön egy TT jelöltje következett volna.

A pártban közismert volt, hogy eddig nemcsak a két szervezet, hanem a két vezető, Dávid Ibolya és a Schmuck Andor kapcsolata is jó volt. A 2006-os választások idején Schmuck volt az MDF-elnök legfőbb bizalmasa, akivel együtt izgulták végig a választási eredmények összesítését.

A pártvezetés sosem nem ismerte el, de az MDF-ből távozott vezetők egybehangzóan állították, hogy a szépkorúak érdekeit képviselő TT valójában pénzügyi forrást jelentett a tőkehiányos MDF-nek. Szőke László, a párt volt alelnöke egy tavalyi interjúban azt mondta, hogy a TT-ből "anyagi és más dolgokban is támogatták a pártot, és ennek az volt az ára, hogy az embereiket feltettük az MDF listájára bejutó közeli helyekre." Gémesi György pedig egy sajtótájékoztató keretében árulta el, hogy az MDF kampányához szükséges pénzek jelentős része Leisztinger Tamás érdekcsoportjától érkezett Schmuck Andoron keresztül a párthoz.

A szakítás a pártkassza krónikus kiürülése mellett viszont az állami források egy részétől is megfoszthatja az MDF-et. Ha Vas János kilép, de nem mond le képviselői mandátumáról, a Fórum frakciója megszűnik. Ezzel több százmillió forintos működési támogatástól is eleshet a párt.