Vince, Artúr
-7 °C
1 °C

Mi lenne Orbán a Dávid Ibolya-kormányban?

2006.03.17. 10:19
Az MDF akarja adni a miniszterelnököt a Fidesszel kötött koalícióban vagy inkább ellenzékben marad - jelentette ki Dávid Ibolya pénteken. A pártelnök arra a kérdésre egyelőre nem kívánt válaszolni, hogy kormányában milyen posztott szánna Orbán Viktornak.

A Magyar Demokrata Fórum azzal, hogy miniszterelnök-jelöltet állított, azt üzente: "vagy ellenzékben lesz, vagy pedig, ha kormánykoalícióra készül a Fidesszel való együttműködésben, ő adja a miniszterelnök-jelöltet, mert nem kíván asszisztálni egy ilyen baloldali retorika és program mellé, amelyet ma Orbán Viktor és a Fidesz képvisel" - jelentette ki Dávid Ibolya a Magyar Televízió Nap-kelte című műsorában.

Arra a kérdésre, mi a realitása a miniszterelnök-jelöltségének, példaként említette, hogy az osztrák választások után, 1999-ben a harmadik helyen végzett párt adta a miniszterelnököt, s más helyeken is előfordult már, hogy nem a legnagyobb párt jelöltje lett a kormányfő.

Kitérő választ adott arra a felvetésre, ki lenne Orbán Viktor egy Dávid Ibolya-kormányban. Mindössze annyit mondott: "érjük meg április 9-ét". A kérdésre, hogy Mikola Istvánt megtartaná-e miniszterelnök-helyettesnek, viszont határozottan azt válaszolta: "nincs ilyen intézmény".

A Gyurcsány Ferenc kormányfő által április 5-ére javasolt kétoldalú miniszterelnök-jelölti vitával kapcsolatban elmondta: ha "egyes" miniszterelnökök vitáznak majd, akkor nem kíván jelen lenni, ha azonban "a" miniszterelnök-jelöltek vitáját hirdetik meg, akkor ott van a helye az MDF-nek is.