Gerzson
4 °C
8 °C

Dávid Ibolya ötödször is elnöke az MDF-nek

2007.03.11. 16:15
Ötödször is az MDF elnökévé választották Dávid Ibolyát. Az elnökasszony hároméves mandátumot szeretett volna, hogy az EP-választásokon is ő vezesse az MDF-et, de a párt vezető testületei ezt nem támogatták. 2010-ben nélkülünk nem lehet kormányt alakítani, ígérte a kongresszusnak Dávid Ibolya.

A küldöttek több mint nyolcvan százalékának támogatásával újra elnökké választotta az MDF országos gyűlése Dávid Ibolyát, aki így ötödik elnöki mandátumát kezdheti meg a Magyar Demokrata Fórumban. Dávid Ibolya kihívó nélkül indult az elnöki székért. A posztra a jelenlegi vezető mellett korábban jelölték a megyei szervezetek Grezsa Istvánt és Katona Kálmánt is, ők azonban visszaléptek.


Szorongó pártvezetés

Információink szerint Dávid Ibolyának azt nem sikerült elérnie, hogy hároméves mandátumot kapjon. Az Index úgy tudja, Dávid Ibolya korábban a párt több fórumán felvetette, hogy most 2010-ig válasszanak új elnököt, aki így a következő európai parlamenti választásokon is vezetné az MDF-et. A párt vezető testületei azonban ebbe nem mentek bele. Dávid Ibolya így most csak 2009-ig kap elnöki megbízást.

Az MDF középpárt, most már nem az a kérdés, hogy bejut-e a parlamentbe, hanem az, mikor éri el a 10 százalékot, jelentette ki Dávid Ibolya az optimizmusban úszó MDF-kongresszus előtt tartott beszédében. A lágymányosi egyetemi központban tartott rendezvényen Dávid Ibolya azt is megígérte, hogy a következő ciklusban a Fórum és konzervatív programja nélkül nem lehet majd kormányt alakítani.


Elhúzták a nótáját

A nemrégiben több közvélemény-kutató szerint évtizedes csúcsot, 8-9 százalékos támogatottságot elért párt tisztújító kongresszusán töretlen a bizalom abban, hogy az MDF hamarosan a jelenlegi pozíciójánál jobb helyet foglal el a magyar politikában.

Megfiatalodtak

A közel 400 kongresszusi küldött nagy része az elmúlt években láthatóan kicserélődött, a többi parlamenti párthoz képest jelentősen megfiatalodott. Több megyében is a harmincas generáció tagjai vették át a vezetést.

Az MDF elnöke ezt a generációváltást igyekszik felhasználni arra is, hogy megújítsa a párt működését. Azt tervezik, hogy szakmai kabinetrendszert hoznak létre, amely egyebek mellett a gazdaság vagy a környezetvédelem területéről hoz új témákat a párt kommunikációjába.


Igen

Dávid Ibolya közel félórás beszédében nagy teret szentelt annak, hogy meghatározza az MDF új pozícióját is. A kulcsszó a „közép”, azaz az MDF középpárt, a középosztályért dolgozik, és egyenlő távolságot tart az MSZP-től és a Fidesztől.

Zsákutca

Az MDF-nek nincs szövetségese a parlamentben, nem is szövetségesekben gondolkodik, hanem egyes kérdésekben keres magának partnereket, attól függetlenül, hogy a javaslat a bal vagy a jobboldalról érkezik, jelentette ki a pártelnök.

Dávid Ibolya keményen bírálta mindkét nagy pártot. Az MSZP-nek és a Fidesznek sikerült megvalósítania közös törekvését - a polgárok mára háborús kategóriában gondolkodnak a másik oldalon állókról, fogalmazott.

Az MDF nem kíván ebben részt venni. Nem támogatja sem a kormányzat sikertelen tevékenységét, sem az ellenzék nagyobbik pártjának totális, mindent tagadó attitűdjét. Ez nem visz sehová, zsákutca, a szakadék táblát pedig eltakarják, mondta Dávid Ibolya. A mi feladatunk az, tette hozzá, hogy ne hagyjuk sodródni a középosztályt a két nagy párt által kijelölt kényszerpályán.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!