Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

Dávid Ibolya: az MDF 15-16 százalékot is elérhet

2006.03.18. 22:08
Ha a Magyar Demokrata Fórumért aggódók mind szavaznak is a pártra, akkor az MDF 15-16 százalékkal a parlamentben lesz, mondta Dávid Ibolya pártelnök egy választási fórumon szombaton Veszprémben.
"Akik értik az MDF igazságát és oda is ikszelnek mellénk, akkor a Magyar Demokrata Fórum lesz az a párt, amely eldönti a következő választás kimenetelét, mi több, a legnagyobb meglepetést hozhatja a választás végeredményét tekintve" - hangsúlyozta az MDF elnöke, miniszterelnök-jelöltje.

Dávid Ibolya szerint "az MDF a nyers realitásokra épít, s programja a magyar középosztályról szól". Hozzátette: ez a középosztály tovább nem terhelhető, s nekik szól például az MDF 18 százalékos, egykulcsos személyi jövedelemadó programja is.

"Ez az a program, amely a középosztálynak az üzeni, hogy öngondoskodó, takarékos emberekre van szükség" - közölte Dávid Ibolya. Mint mondta: ezért hirdette meg az MDF az örökösödési illeték, a kamatadó és az árfolyamnyereség-adó eltörlését.

Az ellenzéki politikus rámutatott arra is, hogy 1990-ben például az önkormányzatok a helyben képződött jövedelemadónak még az 60 százalékával rendelkezhettek, ma az 5 százalékával. Szerinte mindent elvonnak, miközben "szép lassan lépegetünk egy államcsőd felé, amiről persze a választási kampányban nem ildomos beszélni, mert mindenki inkább az eget is rózsaszínűre szeretné festeni".

Dávid Ibolya kifejtette: 1.500 milliárd forint a költségvetés hiánya, és 13 ezer milliárdot tesz ki az államadósság. Hangsúlyozta: 2007. január elsejétől 500 milliárd forinttal kevesebbnek kell lennie a költségvetési hiánynak, "mert egyébként egy eurót sem fogunk kapni az Európai Uniótól".

"Erről szól ez a választás (...), s ha azon mérgelődöm, hogy cinikus és álságos ez a demokráciánk, akkor pontosan azért van, mert nem foglalkoznak azzal a valós kérdéssel, mit kell tennünk ahhoz, hogy csökkentsük az államháztartás hiányát, és képesek legyünk az euró lehívására 2007. január elsejétől" - mondta az MDF elnöke. Hozzátette: "bárki nyeri meg a választást, ezt a kérdést nem fogja megúszni".

Dávid Ibolya kijelentette, hogy senki nem fordít annyi energiát a korrupció elleni küzdelemre, mint a Magyar Demokrata Fórum. Ami szerinte érthető, mert nekik nincs vaj a fejükön, az MDF-esek ki mernek menni a napra. A pártelnök becslése alapján körülbelül 100 milliárd forint "tűnik el korrupciós csatornákon a közpénzekből", de szerinte a pesszimistábbak 250-300 milliárdra teszik ezt az összeget.

Mint mondta: a kis- és középvállalkozások több mint 85 százaléka panaszkodik azért, mert "az életét bénítja az, hogy bármilyen közpénzből megvalósuló munkához úgy tud hozzájutni, ha 10-20-30 százalékot valakinek visszajuttat".

AZ MDF elnöke utalt arra, hogy "elemzők már 3-5-6 milliárdos kampányról beszélnek egy-egy nagy párt esetében, és soha senki meg nem kérdezi azt, hogy miből?" S az úri kaszinó szabályai szerint ezt egymástól nem is igen firtatják, tette hozzá az MDF elnöke.

Dávid Ibolya végül azt hangsúlyozta, hogy az MDF 18 éve egy jobbközép, konzervatív párt, majd feltette a kérdést: melyik az a parlamenti párt, amelyik vállalná a 18 évvel ezelőtti önmagát? Csak az MDF, mert soha kétség afelől nem volt, hogy hol a helye, milyen párt - jegyezte meg. Kijelentette: az MDF nem készül koalícióra sem az MSZP-vel, sem az SZDSZ-szel, "de azt is meg kell mondanom, hogy a Fidesszel az elmúlt időszakban eléggé megromlott a kapcsolatunk, a Fidesz nagyon messze került tőlünk".

Az önálló miniszterelnök-jelölt állításával "azt üzente a Magyar Demokrata Fórum, hogy nem asszisztál Orbán Viktornak ehhez a baloldali politikájához, s lehet választani: az MDF ellenzékben lesz, vagy ő adja a miniszterelnököt, mert ez az egyetlen esély arra, hogy egy valóban jobbközép, konzervatív program és egy értékrend valósuljon meg, s hogy végre ebben az országban békesség legyen a hisztériakeltés helyett" - mondta Dávid Ibolya Veszprémben.