Csongor
0 °C
9 °C

Az MDF nem szavazhatja meg a költségvetést

2008.05.16. 16:58
Az MDF új miniszterelnököt akar, és nem mond igent a kisebbségi kormány költségvetési törvényére. Azt ugyanis a kabinet bizalmi szavazásaként értékeli. Ami az SZDSZ-t illeti, a pártot az MDF nem tekinti valós ellenzéknek, mert ugyan minisztereit visszavonta, de a különböző igazgatóságokból, köztestületekből nem léptek ki a liberálisok.

Az MDF ellenzéki pártként akkor sem szavazhatja meg a kisebbségi kormány költségvetési törvényjavaslatát, ha az MSZP támogatja a demokrata fórum Nemzeti Adószabadság Programját, mondta Dávid Ibolya.

Az MDF elnöke szerint ugyan az ellenzék és a kabinet bármiben együttműködhet a parlamentben, anélkül hogy koalícióval vádolhatná őket bárki, ám a miniszterelnök megválasztása és a költségvetés elfogadása azonban kivételt jelent.

Ugyanis, magyarázta Dávid Ibolya, Európában ez két olyan bizalmi szavazás, amelynek résztvevői közös politikai felelősséget viselnek, a támogatók koalíciós partnerek. Márpedig az MDF a következő időszakban is betartja az írott és íratlan szabályokat.

Dávid az SZDSZ ellenzéki szerepét egyfajta, határesetként, "kinn is vagyok, benn is vagyok" állapotként értékeli. Szerinte nem lehet komolyan beszélni az SZDSZ ellenzékiségéről, már csak azért sem, mert a minisztereket ugyan visszavonták a kormányból, de a párt delegáltjai nem léptek vissza sem a külszolgálatból, sem az igazgatóságokból, felügyelő bizottságokból, köztestületekből.

Dávid Ibolya szerint egyébként új miniszterelnök kell, mert Gyurcsány Ferenc körül elfogyott a levegő, és nincs abban a helyzetben, hogy értelmes áldozatvállalást kérjen az állampolgároktól.