Gábor, Karina, Ders
-3 °C
6 °C

Egy év börtönt adna az MDF a legalizátoroknak

2003.05.06. 15:52
Az MDF egy éves börtönbüntetéssel sújtaná azokat, akik nagy nyilvánosság előtt "propagálják" a könnyű drogok legalizációját. Halmai Gábor jogász szerint a véleménynyilvánítás korlátozásának az ötlete teljes mértékben alkotmányellenes.
Teljes mértékben alkotmányellenes, ha valaki törvénnyel, vagy más módon akarja megakadályozni mások véleménynyilvánítási szabadságát - mondta Halmai Gábor alkotmányjogász az MDF ötletéről. Pettkó András forumos képviselő, a frakció hétfői ülése után bejelentette, ha "a kormánykoalíció enged a kisebbik kormánypárt egyes képviselői nyomásának", akkor az MDF a büntető törvénykönyv módosítását javasolja majd. Eszerint "az a nagykorú személy, aki a drogok liberalizációját nagy nyilvánosság előtt propagálja, veszélyezteti a kiskorúak erkölcsi fejlődését, vétséget követ el, és egy évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető". Az MDF támogatja a javaslatot - tudtuk meg.

Hogy hol lehet a határ a propagálás és a véleménynyilvánítás között, Pettkó azt mondta, hogy a kenderlevél a világon mindenhol a marihuánát jelképezi, így a kenderlevél megjelenítése is egyfajta propaganda.

Ragadjon inkább beléd

Halmai Gábor ezzel szemben azt javasolja a büntetést kiötlő és támogató képviselőknek, hogy menjenek alapkurzusra, hogy legalább az alkotmányos demokrácia elelmi szabályaival tisztában legyenek.

Az országgyűlési képviselőknek speciális védelme van arra, hogy kifejtsék véleményüket, a véleménnyilvánítás ugyanakkor mindenkinek alkotmányos joga - tette hozzá Halmai.

Az MDF-es képviselő azt követően állt elő gondolatával, hogy a hétvégén a marihuánaszármazékokat fogyasztók dekriminalizálása mellett szervezett demonstrációt a Kendermag Egyesület.

Pettkó András szerint egyébként hibázott a Kendermag Egyesület akkor is, amikor az Európai Unio jelképét, a körben elhelyezkedő csillagokat kenderlevelekre változtatta, s ezzel hirdette az eseményt.