Piroska
-2 °C
5 °C

Az MDF-be igazol az afganisztáni missziót kritizáló százados

2005.03.22. 16:12
A Honvédelmi Minisztérium szerint megkérdőjeleződött a "szakmaisága" annak a levélnek, amelyet az afganisztáni missziót megjárt százados jelentetett meg a tárca honlapján egy fórumban. Farkas Roland egy hónapja még a honvédelmi tárcát kritizálta, április elsején leszerel, de már megvan az új állása: térítésmentesen, a honvédelmi bizottságban az MDF szakértője lesz.

Az MDF szakértőjeként fog dolgozni Farkas Roland, aki a közelmúltban nyílt levélben különböző panaszokat, problémákat fogalmazott meg az afganisztáni misszióval kapcsolatban - mondta Karsai Péter, az Országgyűlés Honvédelmi Bizottságának MDF-es alelnöke kedden. Karsai szerint ugyanis "nagy luxus" volna lemondani egy fiatal, jól képzett, nagy tapasztalatokkal rendelkező, a NATO-t és az afganisztáni missziót is megjárt századosról.

Szakmai kritika

A dícsérő levél megjelenhet a HM oldalán
A múlt héten a HM honlapján viszont egy, a minisztériumot dícsérő levél jelent meg. "Az Ön levele nemcsak megnyugtatott, hanem büszkeséggel is töltött el, hogy mint anya nyugodt lehetek a fiam és katonatársai kinntartózkodásának körülményeit illetően, és hogy az én fiam is részt vállalhat e nemes küldetésben" - írja egy édesanya. Özvegy Sánta József Jánosnétől a HM elkérte meghatott levelét, amelyet a vezérkari főnök kétoldalas levelére válaszul írt. „Tisztában vagyok vele, hogy az ezredes úr mindenkinek küldött levelet, akinek Afganisztánban szolgál a közeli hozzátartozója, engem mégis meggyőzött, amiket írt” – mondta az Indexnek az asszony, aki az év eleji botrány után nehéz szívvel engedte el egyetlen fiát Afganisztánba február 19-én. „Megkaptam a levelet, utána elkezdtem gondolkodni, és írtam egy választ, ami a szívemből jött.” Sántáné fia egyébként jól van, már háromszor beszéltek telefonon.
Farkas Roland február végén a Honvédelmi Minisztérium honlapján tette közzé nyílt levelét, amelyben az Afganisztánban szolgáló magyar kontingens felszerelését, illetve a hadsereg vezetését kritizálta. Az április elsején leszerelő százados a levélben többek között azt állította, hogy használhatatlan a sokmillióért kifejlesztett és a Mercedes terepjárók platójára felszerelt légvédelmi géppuska-állvány. "Nyugtalanító" az is, hogy a magyar katonák Afganisztánban úgy járőröznek, hogy a terepjárókra forgalomból kivont golyóálló mellényeket, esetenként pedig homokzsákokat erősítenek az utastér védelmére. Továbbá az is kiderült, hogy a tél közepén itthonról lejárt szavatosságú naptejet kaptak a katonák. Bővebben > > >

Bocskai István, a Honvédelmi Minisztérium kommunikációs igazgatója Farkas MDF-es pályaválasztásával kapcsolatban azt mondta: "ezek után már megkérdőjelezem a százados úr által leírt problémák szakmaiságát, mert innentől kezdve erősen politikai színezetűvé válik az ügy". Bocskai szomorúnak tartja, hogy a százados, "saját politikai karrierjének építése érdekében beáldozta az Afganisztánban szolgáló bajtársainak a misszióban végzett sikeres tevékenységét".

Anyagi ellenszolgáltats nélkül

Farkas Roland anyagi ellenszolgáltatás nélkül dolgozik majd, belépőt kap a Parlamentbe, amellyel részt vehet a honvédelmi bizottság ülésein, segítve az MDF-es képviselők munkáját.