Ágnes
-5 °C
2 °C

MDF: a család ügynökmúltjáról is nyilatkozni kellett

2002.08.27. 18:19
Dávid Ibolya pártelnök kezdeményezésére kellett aláírnia az MDF frakciótagjaival együtt Boros Imrének azt a dokumentumot, amelyben tanúsította, hogy nem működött együtt az állambiztonsági szervekkel, a III-as főcsoportfőnökség egyetlen osztályával vagy munkatársával sem. Az édesapja ügynökmúltja miatt a Fidesz-elnökségről lemondott Pokorni Zoltán bejelentése után tartott frakcióülésen a képviselőknek arról is nyilatkozniuk kellett, hogy "tudomásuk szerint" családtagjaik sem voltak érintettek az állambiztonság ügyeiben. Az Index információi szerint Dávid Ibolya azért kért különnyilatkozatot párttársaitól, hogy az MDF "nyugodtan" vehessen részt a Medgyessy-ügy kivizsgálásában.
Bár az MDF képviselőcsoportja csak szeptemberi első ülésén foglalkozik a Boros Imre D-008-as szt tiszti múltjáról szóló dokumentumokkal, az érintett és Dávid Ibolya MDF-elnök között máris éles hangú üzenetváltás zajlott az ügyben. Az Orbán-kormány volt PHARE-miniszterének sajtóban megjelent "önvallomásai" miatt a pártelnök bejelentette, hogy megvonta bizalmát a képviselőtől, Boros pedig azt hangoztatta, hogy Dávid állításával ellentétben nem a frakcióalakuláskor, hanem csak a Medgyessy-botrány által elindított lavina miatt utólag akarta "levédeni" a pártot.

Pokorni után a családról is nyilatkozni kellett

Herényi Károly szóvivő nem kívánta kommentálni a pártelnök és a képviselő állításait, de elmondta, hogy a kérdésben a frakcióülés vagy annak döntése után az etikai bizottság lesz az illetékes. Az Index információi szerint azonban a két nyilatkozatban szereplő dokumentum akkor került a frakció napirendjére, amikor Pokorni Zoltán éppen édesapja ügynök múltja miatt távozott a nagyobbik ellenzéki párt frakcióvezetői és elnöki posztjáról. A Dávid Ibolya javaslatára elfogadott dokumentumban a képviselőknek ezért már nem csak esetleges saját kapcsolatukról, hanem legjobb "tudomásuk szerint" családtagjaik érintettségéről is nyilatkozniuk kellett.

Az ügynökségről többször is

Az MDF képviselői szerint egyébként a nyilatkozat mögött mindenki számára érthető volt az a szándék, hogy a párt támadhatatlanul és nyugodtan vehessen részt a miniszterelnök szt tiszti múltja körüli politikai csatározásokba. Mint emlékezetes, a Medgyessy-bizottság elnöki tisztét végül éppen az MDF-frakció egyik tagja, Balogh László látta el. Az egyoldalas különdokumentummal kapcsolatban azonban többen megjegyzik, hogy hasonló tartalmú rész már az 1998-as és a mostani frakcióalakításkor aláírt belépési nyilatkozatban is volt.

Polgári körös múlt

Az Index információi szerint az MDF képviselőtagjai között meglepetést keltett, hogy a pártelnök gyors és egyértelműen elhatárolódó közleményt adott ki a volt kisgazda miniszter ügyében. Úgy tudjuk, hogy Boros saját titkosszolgálataival kapcsolatos megnyilatkozásai előtt már ellentétbe került a pártelnökkel. A képviselő ugyanis az exminiszterelnök, Orbán Viktor hívására a polgári körökhöz igazolt Hende Csabához hasonlóan nem jelentette be a frakciónak, hogy elvállalta a Földvédő Polgári Kör elnöki teendőinek ellátását.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!