Fábián, Sebestyén
-2 °C
0 °C

Végérvényesen elbukta a kizárt tagok elleni pert az MDF

2008.03.13. 08:41
Az MDF-ben 2004 nyarán megkísérelt "hatalomátvétel" és az azt követő csoportos tagkizárások ügye ezen a héten fontos állomásához érkezett: Herényi Károly bocsánatot kell kérjen egykori párttársaitól kizárásuk miatt.

Elutasította a Legfelsőbb Bíróság a Magyar Demokrata Fórum felülvizsgálati kérelmét, így végérvényesen jogerőssé vált az az ítélet, amely kimondta, hogy a párt nem vagyoni kártérítést kell fizessen, és bocsánatot kell kérjen nemzetközi sajtótájékoztatón a törvénytelenül kizárt öt egykori képviselőjétől, írta a Magyar Nemzet csütörtökön.

A Legfelsőbb Bíróság helyt adott ugyanakkor szerdai ítéletében Balsai István, Kelemen András, Font Sándor, Szászfalvi László és az időközben elhunyt Horváth Balázs ügyvédje, Varga István felülvizsgálati kérelmének, amelyben azt kezdeményezték: ne csak Herényi Károly frakcióvezető, hanem maga az MDF is feleljen a jogszabálysértésekért.

A jogerős döntés szerint Herényiék 2004 szeptemberében megsértették a képviselők személyiségi jogait, amiért is fejenként kétmillió forint eszmei kártérítésre, valamint kamat és perköltség megfizetésére is kötelezte az alperes MDF-et a Fővárosi Ítélőtábla. A Magyar Nemzet azt írja, hogy az érintetteknek a párt kifizette a 12 millió forintos elégtételt - nem vagyoni kártérítésként -, de a megítélt bocsánatkérés elmaradt. Varga István ügyvéd tájékoztatása szerint a Legfelsőbb Bíróság ítélete alapján hamarosan megkezdődik a vagyoni kártérítésről rendelkező bírósági tárgyalás.

Első fokon 2006 decemberében ítélt meg összesen 10 millió forintos nem vagyoni kártérítést a Fővárosi Bíróság az öt politikusnak. Az ítéletet 2007 júniusában megtartott fellebbezési tárgyalásán a Fővárosi Ítélőtábla jogerőre emelte: a másodfokú és most már végképp jogerős döntés szerint a 2004. szeptemberében kizárt öt képviselőt szabálytalanul távolították el az MDF frakcióból, azaz hogy Herényi Károly - az MDF Országos Választmányának utólagos jóváhagyásával - valótlanul jelentette be, hogy az öt politikus frakciótagsága kizárás jogcímén megszűnt. Az MDF felülvizsgálati kérelemmel fordult a Legfelsőbb Bírósághoz és kérte az ítélet végrehajtásának felfüggesztését, ezt utasította el szerdán az LB. Így szemtől szemben kell bocsánatot kérnie Herényi Károlynak, az MDF frakcióvezetőjének egykori párttársaitól a kizárásuk miatt.

Emlékezetes, hogy az MDF-ben 2004 nyarán egy Dávid Ibolyával szemben álló tábor formálódott, amely a pártalapításhoz visszanyúlva lakitelkinek nevezte magát. A képviselőcsoportban többségbe került "lázadók" megpróbálták leváltani Herényi Károlyt. Az általuk benyújtott bizalmatlansági indítványról azonban végül nem szavazhattak, mert Herényi minden frakciódöntést mellőzve bejelentette Szili Katalin házelnöknek, hogy Balsai István, Font Sándor, Horváth Balázs, Kelemen András és Szászfalvi László "kizárás miatt nem tagjai az MDF képviselőcsoportjának".

Később, októberben a még mindig többségben lévő belső ellenzék döntést hozott Herényi leváltásáról, ám az ülésről a frakcióvezető és támogatói kivonultak, majd kimondták, hogy a lemondatás nem hivatalos frakcióülésen történt. A 2002-ben 28 taggal indult kormánypárti képviselőcsoport ezután apadt nyolc főre.

Herényi Károly az MDF nevében csütörtökön közleményt adott ki, amiben a következő állt: "A Magyar Demokrata Fórum a Legfelsőbb Bíróság - dr. Balsai és társai által indított peres eljárásban hozott - ítéletét tudomásul veszi és az abban foglaltak szerint jár el."

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!