Etelka, Aletta
1 °C
5 °C

Megbukott az MDF a számvevőszéki vizsgán

2001.04.06. 15:34
Kapcsolódó cikkek (1)
Pénzbüntetéssel sújthatja a pénzügyi tárca a Magyar Demokrata Fórumot, miután az Állami Számvevőszék a párt 1998-1999-es gazdálkodásának vizsgálatakor tiltott gazdálkodásból befolyó összegeket is talált a testület könyvelésében. Ezen felül adóellenőrzésre számíthat a tavaly augusztus óta végelszámolás alatt álló, a párt tulajdonában lévő Otthon 300 Kft. is, ugyanis az MDF-fel kapcsolatos pénzügyi manővereinél sorozatos szabálytalanságokat tárt fel a számvevőszéki vizsgálat.
Ismét "megbukott" a demokrata fórum az Állami Számvevőszék vizsgáján, derül ki a testületnek a párt 1998-1999-es gazdálkodását vizsgáló, a napokban közzétett jelentéséből. Két évvel ezelőtt a magyar pártokra eddig kirótt büntetések közül a legnagyobb összeget, 13,7 millió forintot kellett fizetnie a fórumnak, mert a számvevőszék akkori megállapításai szerint 1996-1997-ben ennyi bevételt szerzett ingatlanok törvénysértő hasznosításából.

A most közzétett jelentés megállapítja: ismét a párttörvény szerint tiltott gazdálkodást folytattak, ugyanis a párt XIX. kerületi szervezete különböző gazdasági társaságoknak adta bérbe a tulajdonát nem képező ingatlan egy részét. Ebből a demokrata fórumnak 726.711 Ft bevétele származott, amelyet a számvevőszéki javaslat szerint a pénzügyi tárcának le kell vonnia a párt 2001. évre szóló állami támogatásából.

Az MDF problémás cégei
Az MDF által alapított négy vállalkozás (Pecunia, Temise, Fodema, Otthon 300) közül ma már csak a 90 millió forintos törzstőkével bejegyzett Temise Kft. működik. A cég neve akkor került először a figyelem középpontjába, amikor kiderült, hogy a kilencven százalékban állami tulajdonban lévő Magyar Hitelbanknak több mint 400 milliós vesztesége származott abból, hogy hitelt adott a Fidesz 100 százalékos tulajdonában álló FICO-nak illetve a 100 százalékban az MDF tulajdonában álló Temise Kft.-nek. A cégek váltókibocsátással 413, illetve 494 millió forint értékű hitelhez jutottak, amelyek fedezete olyan ingatlan volt, amely eladásából nem lehetett fedezni a fölvett hitelt és annak kamatterheit. A 3 millió forintos törzstőkével bejegyzett Otthon 300 Kft. és a párt közötti pénzügyi manőverekről már a két évvel ezelőtti számvevőszéki vizsgálatnál is derültek ki szabálytalanságok (HVG 1999. március 20.). A cég 1997-ben átvállalta a pártnak a Magyar Posta Rt.-vel szembeni 36,7 millió forintos tartozását, illetve ingyenes használatot engedélyezett a pártnak a Bem téri székház egy részén (formálisan az Otthon 300 Kft. az épület bérlője). A számvevők akkor úgy vélekedett: a tartozásátvállalás vagyoni, a használati jog nem vagyoni hozzájárulásnak számít, így azokat - hiába van szó pártcégről - a "külső" adományok között bevételként kellett volna feltüntetni az MDF mérlegében.
Adóellenőrzést javasol az ÁSZ

A számvevőszéki jelentésből kiderül, hogy a demokrata fórumnak elsősorban a saját cégeivel kötött ügyletei miatt gyűlhet meg a baja az adóhatósággal, az Otthon 300 Kft. és a Temise Kft.-vel kapcsolatos pénzügyi manőverekről ugyanis a jelentés számos szabálytalanságokat állapított meg. Az 1999. évi beszámolóban például mintegy 15 millió forint összegű bevételt titkoltak el, az Otthon 300 Kft. ugyanis ebben az évben kölcsöntörlesztésként 33 millió Ft-ot utalt át az MDF-nek, míg a beszámolóban csak 21 millió szerepel.

A fentieken túl a befektetéseknél egyik évben sem tüntették fel a párt két cégének MDF-el szembeni tartozásait. Így a Temise Kft. - korábbi időszakból származó - 204 millió forintos váltótartozását, valamint az Otthon 300 Kft. tartozásának 16 millió forintért történt megvásárlásából származó követelést sem.

Az Otthon 300 Kft. és a párt országos hivatala közötti pénzforgalom helytelen könyvelése miatt a könyvelési adatokból a jelentés szerint nem lehet megállapítani, hogy a fenti cég mennyivel tartozik az országos hivatalnak. Az Otthon 300 Kft.-nek 1998-ban 139 millió forintot, 1999. év végén pedig 117 milliót adtak kölcsön, a cég tényleges tartozása azonban, az ÁSZ jelentés szerint nem ennyi. A cég tavaly augusztus óta végelszámolás alatt van.

A Temise az 1999-es évet Kiss Mária pártigazgató egyik nyilatkozata szerint közel mínusz 200 millió forint saját tőkével zárta, így a társaság jövőjéről még 2000-ben döntést ígért az MDF. Jelenleg a cég papíron működik, ám pontosabb információt nem sikerült megtudnunk róla, mivel a cég telephelyeként is bejegyzett Bem téri pártközpontban közölték: a pártnak nincsen gazdasági igazgatója, a pártigazgató pedig vidéki tartózkodása miatt csupán hétfőn tud az ügyben nyilatkozni.

Tiltott bevételek

A számvevőszéki jelentés szerint az MDF különböző szervezetei a vizsgált időszakban 63 esetben - ingyen vagy jelképes térítés ellenében - használtak önkormányzati tulajdonú ingatlanokat, amely a párttörvény szerint tiltott bevételnek minősül. A számvevőszéki vizsgálatból kiderül, hogy a párt kiadásainak könyvelésénél is hiányosságok adódtak: 1998-ban a 118 milliós kiadás a különféle hibák miatt 12 millió forinttal kevesebb a könyvelésben szereplő adatoknál.

A beszámoló és a könyvelési adatok közötti eltérések mellett a számítási anyag áttekinthetetlensége miatt a számvevőszék szerint a párt tényleges működési kiadásainak összege sem állapítható meg. A jelentés megállapítása szerint a számviteli adatok nem tükrözik a párt tényleges vagyoni helyzetét és nem biztosítják az éves beszámolók elkészítéséhez szükséges alapinformációkat sem.

Adóellenőrzést javasolnak az MDF cégénél

Az ÁSZ a fentiek miatt a törvényes állapot helyreállításán túl azt javasolja a kormánynak, hogy oldja fel a párttörvény és számviteli törvény rendelkezései között fennálló ellentmondásokat. Az APEH elnökének azt javasolják, hogy rendeljen el adóvizsgálatot a végelszámolás alatt álló Otthon 300 Kft.-nél. Az ÁSZ a pénzügyminiszternek azt javasolja, hogy a tiltott gazdálkodásból befolyó összeggel csökkentse az MDF 2001. évi költségvetési támogatását.

A Magyar Demokrata Fórum illetékese hétfőre ígért reakciót az ÁSZ-jelentés kapcsán.