Koronavírus adatok

2022. jan. 20.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Fábián, Sebestyén
-5 °C
5 °C

Pénzbírsággal sújtják az MDF-et

2001.04.09. 13:26
Tiltott gazdálkodásból befolyó bevételei miatt pénzbüntetéssel sújtja a pénzügyi tárca a Magyar Demokrata Fórumot- tudta meg az Index hétfőn. A bírságot a párt 1998-1999. évi gazdálkodását vizsgáló ÁSZ-jelentés nyomán vetették ki, amely számos szabálytalanságot - tiltott bevételeket, eltitkolt befektetéseket és kiadásokat - tárt fel a fórum pénzügyeiben. A pártigazgató szerint a kaotikus könyvelés hátterében az azóta már lecserélt pénzügyi gárda dilettantizmusa áll.
"Úgy tűnik, egy párt, amely alapvetően nem pénzügyekkel foglalkozik, teljesen alkalmatlan könyvelőket alkalmazott a vizsgált időszakban" - kommentálta az MDF gazdálkodását vizsgáló számvevőszéki jelentést Salamin András pártigazgató hétfőn. A frissen közzétett jelentésből többek között kiderül, a párttörvény szerint tiltott gazdálkodást folytatott a demokrata fórum, amikor a párt XIX. kerületi szervezete különböző gazdasági társaságoknak adta bérbe a tulajdonát nem képező ingatlan egy részét. Ebből a pártnak 726.711 Ft bevétele származott, ennek az összegnek most a dupláját kell az MDF-nek visszafizetnie az államkasszába - tudta meg az Index a párt igazgatójától.

Másodszor büntetik az MDF-et

Ez a második alkalom, hogy az MDF-et pénzbüntetéssel sújtják: két évvel ezelőtt a magyar pártokra eddig kirótt büntetések közül a legnagyobb összeget, 13,7 millió forintos büntetést vetettek ki a fórumra, mert a számvevőszék akkori megállapításai szerint 1996-1997-ben ennyi bevételt szerzett ingatlanok törvénysértő hasznosításából. Ez utóbbi büntetést idén, 12 havi részletben fizetik be a büdzsébe - árulta el a pártigazgató.

Kaotikus könyvelés

A számvevőszéki jelentés a párt 1998-1999-es gazdálkodását vizsgálva összességében megállapította, hogy a beszámoló és a könyvelési adatok közötti eltérések mellett a számítási anyag áttekinthetetlensége miatt a párt tényleges működési kiadásainak összege nem állapítható meg, és az ÁSZ szerint a számviteli adatok nem tükrözik a párt tényleges vagyoni helyzetét, és nem biztosítják az éves beszámolók elkészítéséhez szükséges alapinformációkat sem.

A dilettáns könyvelőket menesztették

A vizsgált időszak óta a párt lecserélte a pártigazgató megfogalmazása szerint teljes mértékben dilettáns könyvelői, pénzügyi gárdáját, és most a számvevőszék által készített intézkedési tervvel próbálják rendbe szedni az MDF pénzügyeit. Az ÁSZ által javasolt önrevízió a pártigazgató reményei szerint már június végén lezárulhat.

Rendbe szedik a cégeiket

Az MDF igyekszik minél hamarabb rendbe tenni a vállalkozásai körüli pénzügyeket is - jelentette ki a pártigazgató. Mint ahogy beszámoltunk róla, a számvevőszéki jelentés szerint a fórumnak elsősorban a saját cégeivel kötött ügyletei miatt gyűlhet meg a baja az adóhatósággal: az Otthon 300 Kft.-vel és a Temise Kft.- vel kapcsolatos pénzügyi manőverekről ugyanis az ÁSZ-jelentés számos szabálytalanságokat állapított meg, és az előbbinél adóellenőrzést is javasolt a testület.

Az Otthon 300 Kft.-nél tavaly augusztusban megindították a végelszámolási eljárást, és a cég köztartozásait tavaly már rendezték- közölte Salamin. A Temise Kft. - amelynek korábbi időszakból származó, 204 millió forintos váltótartozását a számvevőszéki jelentés szerint nem tüntették fel a párt befektetései között - jelenleg is működő vállalkozása az MDF-nek, "rendbetétele folyamatban van" - közölte a pártigazgató. A 90 millió forintos törzstőkével bejegyzett cégről csupán annyit tudni biztosan, hogy az 1999-es évet mínusz 200 millió forint saját tőkével zárta.

" A párttörvény nem biztosítja a pártok létét"

A pártigazgató arra a kérdésre, miszerint a fentiek fényében nem ment-e el a kedve az MDF-nek a vállalkozástól, annyit válaszolt: a jelenlegi párttörvény nem biztosítja a pártok létét. Ez ügyben már Dávid Ibolya pártelnök, és több MDF-es képviselő is az országgyűléshez fordult: minél előbb oldják fel a párttörvény és a számviteli törvény rendelkezései között fennálló ellentmondásokat, amelyek a pártokat törvénytelen gazdálkodásra kényszerítik.  • Vennék
  • Bankszámla