Auguszta
-3 °C
2 °C

Az ügyrendi bizottság úgy döntött, hogy nem dönt

2004.11.03. 15:30
Nem hozott újabb döntést az MDF frakcióból kizárt képviselők ügyében a parlament ügyrendi bizottsága. A testület - amelynek szavazásáról kivonult a Fidesz - úgy határozott, az ügy eldöntéséhez kellő eligazítást adnak az eddigi állásfoglalások, vagyis például, hogy az, hogy a frakcióvezető bejelentése az irányadó.
A parlament ügyrendi bizottsága nem hozott állásfoglalást az MDF-ből kizárt Lezsák Sándor és Balogh László ügyében szerdán, mert a testület álláspontja szerint az ügy eldöntéséhez kellő eligazítást adnak az eddigi állásfoglalások és a házszabály az Országgyűlés elnöke számára.

Csonka frakcióülésen született a döntés

A testület Szili Katalin megkeresésére foglalkozott a kérdéssel, mivel a két kizárt képviselő, valamint az MDF képviselőcsoportjának hét tagja arra kérte a házelnököt, hogy véleményeztesse az ügyrendi bizottsággal Herényi Károly frakcióvezető bejelentését a kizárásokról.

Mint ismert az MDF csonka frakcióülésen, vagyis a Lakitelek munkacsoport tagjai nélkül ülésezett, közvetlenül azután, hogy az ügyrendi bizottság megerősítette tisztségében a lakitelkiek által menesztett Herényi Károly frakcióvezetőt.

A Fidesz kivonult

A szerdai döntés meghozatala előtt a Fidesz képviselői kivonultak a bizottság üléséről. Ezt Salamon László, a Fidesz képviselője azzal magyarázta, hogy az ügyrendi bizottság folyamatosan antidemokratikus döntéseket szentesít állásfoglalásaival, amiben a Fidesz nem akar részt venni. A képviselő többek között azt kifogásolta, hogy a testület korábbi állásfoglalásában rögzítette öt képviselő kizárását az MDF-frakcióból.

Az MDF képviselőcsoportjának többsége akkor el akarta távolítani a frakcióvezetőt, és Herényi Károly, hogy ezt megakadályozza, egy személyben döntött a kizárásokról - tette hozzá.

Szcoialista nézőpont

Csiha Judit szocialista képviselő az ülést követően újságíróknak elmondta: az ügyrendi bizottság még 2001-ben hozott egy állásfoglalást, amely szerint a házelnök számára a frakcióvezető írásbeli bejelentése az irányadó. Amikor az MDF képviselőcsoportjának vezetője öt képviselőt kizárt, a testület ezt az állásfoglalást, valamint a házszabályt vette alapul. Ezt a döntését pedig egyik frakció sem támadta meg 15 napon belül, így az életbe lépett - közölte.

Csiha Judit elmondta, hogy a többször hivatkozott állásfoglalás igen sok jogosítványt ad a frakcióvezetőknek, akik a házszabályi keretek között szinte egyáltalán nem mozdíthatók el helyükről. Hozzátette azonban, hogy a dokumentum hatályon kívül helyezését még egyik frakció sem kezdeményezte. Folyamatban van valamennyi, 1990 óta meghozott ügyrendi bizottsági állásfoglalás felülvizsgálata, a munka az év végére befejeződhet. A házszabálytól eltérő, vagy idejétmúlt állásfoglalások módosítása így megtörténhet - közölte.

"Az ügyrendi bizottság álláspontja szerint fogok eljárni" - mondta újságíróknak Szili Katalin. Hozzátette: fontos számára, hogy ezekben az ügyekben a parlament testületi döntéseit maga mögött tudhassa. A házelnök jelezte: örül annak, hogy konzekvensen tarthatja magát ahhoz, ami a házszabályban is szerepel, vagyis a frakcióvezetőtől fogadhat el hasonló tartalmú bejelentéseket. "Ezt a napokban meg fogom tenni" - szögezte le Szili Katalin.

Ékes kilép, ha kihirdetik Lezsákék kizárását

Ékes József MDF-es képviselő szerdai sajtótájékoztatóján közölte: szolidáris a két kizárt képviselővel, ezért ha a házelnök kihirdeti a kizárást, akkor maga is kilép a frakcióból. Hozzátette: a Lakitelek munkacsoport csütörtökön foglalkozik az üggyel. Kérdésre válaszolva közölte, a többiek nevében nem nyilatkozhat arról, hogy a csoport mit tesz a kizárások okán. Csampa Zsolt a tájékoztatón arra emlékeztetett, hogy a lakitelekiek eddig mindig egységesen léptek fel.

Ha Ékes elhagyja a képviselőcsoportot, az a házszabály értelmében automatikusan megszűník, mertz 15 fő alá csökken a képviselőcsoport tagjainak a létszáma. Az MDF azonban nem marad így sem parlamenti frakció nélkül, mivel a megszűnés után újjáalakulhat a képviselőcsoport, még akkor is, ha valamennyi lakiteleki elhagyja a frakciót, mivel frakció malakításhoz nincs minimum létszám megszabva, így ahhoz elég a Dávid Ibolyával együtt nyolc képviselő.