Vince, Artúr
-6 °C
2 °C

Az MDF 8-10 százalékra számít 2002-ben

2001.01.27. 21:58
Az MDF újraválasztott elnöke szerint Magyarországnak nincsen szüksége két párt váltógazdálkodására, mert az idegen az ország hagyományaitól. A demokrata fórum Gödöllőn tartott országos gyűlése elsöprő többséggel választotta ismét a párt elnökének szombaton Dávid Ibolyát. A választási előkészületekre elfogadott irányelvek leszögezik: csak olyan szervezetekkel alakítanak ki szorosabb együttműködést, amelyek kijelentik, hogy nem lépnek kormánykoalícióra az MSZP-vel és a SZDSZ-szel.
Elsöprő többséggel ismét Dávid Ibolyát választotta az MDF XVI. országos gyűlése a párt elnökének szombaton, Gödöllőn. A párt eddigi elnöke a leadott 468 voks közül 465-öt kapott.

Újraválasztása előtti elnöki beszámolójában a Dávid Ibolya kifejtette, a két és féléves polgári kormányzás ideje alatt bebizonyosodott, hogy az MDF a kormányzás megkerülhetetlen eleme lett. Az MDF elnöke hangsúlyozta: nélkülözhetetlen a demokrata fórum stílusa is, miután az elmúlt időszak igazolta a dialógusra épülő közélet szükségességét. A párt koalíciós partnereiről szólva elmondta: az MDF tagsága nagyra értékeli azt az utat, amit a Fidesz járt be az elmúlt tíz évben, és nem véletlen, hogy ezt a pártot tekintik első számú partnerüknek. A kisgazdákról kijelentette, a velük kötött koalíció, mint azt formája is mutatja, kényszerkoalíció. Ebben Torgyán József, a kisgazdák elnöke is egyet ért vele - tette hozzá.

Dávid Ibolya sürgette az ellenzék és a kormánypártok együttműködését

Kétpártiság helyett kétpólusú politizálásról kell beszélnünk, mert ez a realitás - jelentette ki Dávid Ibolya. Az MDF elnöke szerint Magyarországnak nincsen szüksége két párt váltógazdálkodására, mert az idegen az ország hagyományaitól. Dávid Ibolya szükségesnek nevezete, hogy együttműködés legyen a kormánypártok és az ellenzék között, tehát beszélő viszonyt kell létesíteni a parlamenti pártok között. Lehet csak a kormánykoalícióra támaszkodva, feles törvényekkel kormányozni, de szavai szerint ,,ez maga a kötözött majom tánca".

A pártelnök szerint a Fórum annyiban különbözik koalíciós partnereitől, hogy rendszerváltó pártként négyéves kormányzati tapasztalattal rendelkezik, s elvei mellett mindig kitartott. Soha nem kellett politikai marketinget végeztetnünk ahhoz, hogy megkeressük, mi a legeladhatóbb a politika piacán, hogy aztán ahhoz igazodjunk - vélekedett az MDF elnöke.

Az MDF nem vette ki szerepét a parlamenti mélyrepülésből

A gyűlésen felszólalók között Balsai István, az Országgyűlés MDF-frakciójának vezetője a frakció munkáját értékelve kifejtette: a parlament tevékenységét tavaly a mélyrepülés jellemezte. Sok volt a demagógia, a botrány, az üres exhibicionizmus. Úgy látta, hogy az MDF képviselői e dicstelen szerepből nem vették ki részüket, amit a közvélemény is méltányol - Balsai szerint azt bizonyítják az MDF felfelé ívelő népszerűségi mutatói.

A gyűlésen részt vett Mikola István egészségügyi miniszter is, aki felszólalásában kifejtette, az ország gazdasági fellendülése nem képzelhető el a humánerőforrás megerősödése nélkül, ezért fontos a most kidolgozás alatt álló népegészségügyi program.

A Fórum nem működik együtt az MSZP-t és az SZDSZ-t elfogadó erőkkel

Az MDF országos gyűlésén elfogadott választási irányelvek szerint a párt olyan együttműködésben érdekelt, amely lehetővé teszi, hogy a következő választási időszakban a döntéshozatalban megkerülhetetlen frakciót működtessen a törvényhozásban. Az MDF természetes politikai partnerének és hosszabb távú együttműködésre is alkalmas szövetségesének a Fidesz-Magyar Polgári Pártot tekinti - áll a dokumentumban. A Magyar Demokrata Fórum leszögezte azt is, hogy csak olyan szervezetekkel teremt szorosabb együttműködést, amelyek kijelentik, hogy 2002 és 2006 között nem lépnek kormánykoalícióra a Magyar Szocialista Párttal és a Szabad Demokraták Szövetségével, valamint radikális irányzatot képviselő pártokkal sem.

A pártelnök-asszony az országos gyűlés utáni sajtótájékoztatón kijelentette: a következő választáson 8-10 százalék közötti eredmény elérése az MDF célja. Hozzátette: ennek érdekében most program készül azon friss közvélemény-kutatási eredmény alapján, amely az embereket leginkább érintő kérdéseket veszi számba. Az elnök szerint az MDF a gazdasági jólét, a korrupció elleni keményebb harc, az egészségügy reformja, a közbiztonság erősítése, a kis- és középvállalkozók helyzetének stabilizálása, mint legfontosabb feladatok elemzése alapján állítja össze választási programját.

Megújították az elnökséget

Megválasztották az országos a párt elnökségének öt új tagját: Boross Pétert, Lezsák Sándort, Csapody Miklóst, Gémesi Györgyöt, Viniczai Tibort. A régiók a tisztújítás során az elnökségbe delegálták Balogh Lászlót, Habjánecz Tibort, Halmai Istvánt, Kelemen Andrást, Petróczki Ferencet, Hende Csabát, Salamin Andrást és Vella Nándort, és tagja az elnökségnek az MDF parlamenti frakciójának vezetője, Balsai István, valamint tanácskozási joggal az országos választmány elnöke, Csáky András.

15%

Náray Tamás Zarah

4999 Ft
4250 Ft
15%

Jo Nesbo Szomjúság

3980 Ft
3383 Ft