Ágnes
-1 °C
2 °C

Az MDF módosítaná a KRESZ-t

2003.04.02. 15:45
Az MDF törvénymódosítást kezdeményez, hogy a megkülönböztető jelzések nélkül haladó mentők, tűzoltók és a rendőrök is használhassák a buszsávokat anélkül, hogy büntetésre kellene számítaniuk. Csampa Zsolt felhívta a figyelmet arra, hogy a bekamerázott Rákóczi út buszsávjaiban haladó mentősök már meg is kapták a feljelentéseket a rendőrségtől, mert nem volt a járműveken bekapcsolva a kék villogó.
Az MDF-frakció javasolja, hogy a KRESZ módosításával a mentősök, a rendőrség, a tűzoltóság, a szemétszállítás, valamint a posta autói használhassák a buszsávokat. Csampa Zsolt országgyűlési képviselő - aki Lamperth Mónika belügyminiszterhez és Csillag István gazdasági miniszterhez fordult az ügyben - szerdai budapesti sajtótájékoztatóján elmondta, hogy a KRESZ rendelkezik az autóbuszforgalmi sáv használatáról, de hiányosan.

Feljelentett mentősök

A bekamerázott Rákóczi út szélső sávjában a megkülönböztető jelzést nem használó mentősök, postások már megkapták a rendőrségtől a feljelentéseket. A politikus hangsúlyozta, hogy a villogó lámpa vagy a sziréna használata nem minden esetben indokolt, de ezek a gépjárművekkel ettől függetlenül kiemelt feladatot látnak el.

Mindenki pártolja az MDF-es javaslatot

Csampa Zsolt közreadta Csillag István válaszlevelét, amelyben a miniszter közli, hogy a KRESZ felülvizsgálatára 2003 második fél évében, az EU-jogharmonizációhoz kapcsolódva lát lehetőséget. Az MDF-es politikus úgy véli, hogy nem kell még fél évet várni, hanem egy kormányrendelettel módosítani lehet a KRESZ-t. Közölte, a Magyar Autóklub, a mentőszolgálat és a rendőrség is támogatja javaslatát. Kérdésre válaszolva elmondta, hogy a belügyminisztertől még nem kapott választ; amennyiben 30 napon belül nem érkezik meg a reagálás, a parlamentben fog felszólalni ez ügyben.

Az ORFK csak jogalkalmazó

"A rendőrség törvényben foglalt feladatának megfelelően következetesen ellenőrzi és szankcionálja a buszsávban engedély nélkül haladó gépjárművek vezetőit, üzemben tartóit" - áll az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) MTI-hez szerdán eljuttatott közleményében. Az ORFK a közelmúltban a buszsávok használata körül kialakult vitával kapcsolatban tartotta szükségesnek álláspontja közzétételét.

Németh Lajos, az ORFK kommunikációs igazgatóságának helyettes vezetője az MTI-nek hozzátette, a rendőrség csak jogalkalmazó, ugyanakkor bíznak abban, hogy a KRESZ felülvizsgálata során sikerül rendezni a buszsávok használatának kérdését; ehhez az ORFK minden szakmai segítséget megad.

A KRESZ alapjai

A magyar KRESZ alapjául szolgáló 1968-as Bécsi Egyezmény szabályozza a buszsávok kialakításának feltételeit, de nem rendelkezik arról, kik és milyen feltételekkel használhatják őket; a kérdés rendezését a dokumentumot ratifikáló tagállamok hatáskörébe utalja. A buszsávokat figyelő fővárosi kamerarendszert tavaly december közepén adták át, az első héten 305 esetben kezdeményezte a rendőrség az üzembentartó megkeresését, valamint a szabálysértést elkövető személyazonosságának megállapítását és feljelentését. A buszsávban történő szabálytalan közlekedésért 30 ezer forintig terjedő bírság és egy büntetőpont jár.