Ábrahám
17 °C
29 °C

Lapátra tették a kampányfőnököt, netre került az illegális támogatói lista

2006.09.08. 16:05
Az MDF-fel szembeni bosszú volt a párt támogatói listájának nyilvánosságra hozatala - állítják a Fórum vezetői. Egy külföldi tárhelyen 36 zalai település csaknem kétezer MDF támogatójának neve, címe, életkora került fel az elmúlt napokban, a jelmagyarázat szerint azoké, akik az elmúlt időszakban aláírásukkal támogatták a párt kampányát, vagy kopogtatócédulát adtak az MDF-nek. A körzet egyik volt kampányfőnökét két hete tették ki a pártból csalás, tiltott adatkezelés és okirat-hamisítás gyanúja miatt. Ő azt állítja, semmilyen listát nem látott.

Az MDF 1700-1800 támogatójának adatai kerületek fel egy nyilvános külföldi internetes tárhelyre. A 36 Zala megyei településről származó összesítések előlapja szerint a névsorok az MDF-et 1998-2002 között ajánlószelvényükkel vagy az örökösödési illeték eltörléséért indított pártkampányt aláírásukkal támogatók neveit, lakcímét, életkorát, néhol telefonszámát tartalmazzák. (Az oldal url-jét adatvédelmi okokból nem közöljük.)

Valaki provokál

A nyilvánvalóan törvénytelenül összeállított adatbázis fedlapja a különböző támogatói kategóriák jelmagyarázata mellett felsorolja azt is, hogy kik a párt adatkezelésre jogosult területi vezetői. Többek között Hegedűs Ferenc megyei szervező, Baján Alajos megyei pártelnök szerepel a jogosult kezelők között, de egy sor arra is utal, hogy "csak papíron" az önkormányzati jelöltek is megkaphatják segédanyagként.

Baján Antal az Index kérdésére cáfolta, hogy a megyei szervezet az ő tudtával gyűjtötte volna össze a neveket. A zalai elnök szerint provokáció állhat a lista összeállítása és szétküldése mögött. (A névsort ugyanis a HírTv már néhány nappal ezelőtt megkapta. A csatorna az Indexhez hasonlóan szúrópróbaszerűen ellenőrizve a névsort, arra a következtetésre jutott, hogy az abban szereplők az elmúlt években valóban a jelzett formában támogatták a pártot.) Baján szerint az ügyben csak az lehet a bűnös, aki Hegedűs Ferenc nevét feladóként hamisítva különböző újságoknak postázta a listát.

Jogosulatlanul állított listát

Hegedűs az Index megkeresésére már nemcsak általánosságban beszélt, hanem konkrét gyanúját is közölte. A zalai pártszervező szerint a névsorok megjelenése csakis a megyei vezetéssel szembekerült, korábban a keszthelyi 3. választókörzetben kampányfőnökösködő Fülöp Leventének köszönhető. Hegedűs szerint a vonyarcvashagyi illetőségű Fülöp bosszúból hozhatta nyilvánosságra azokat a neveket, amelyeket a körzetében meg tudott szerezni. (Az interneten közzétett névsorok valóban nem a teljes megyéből, hanem csak a Keszthely környéki településekről származnak. A vonyarcvashegyi támogatók között pedig Fülöp neve, telefonszáma is szerepel.)

Fülöpöt Hegedűs közlése szerint két hete az alapszervezet megszüntetésével zárta ki a pártból az országos választmány. A volt kampányfőnök ellen csalás, tiltott adatkezelés és okirat-hamisítás gyanúja volt a vád, miután a megszüntetett vonyarcvashegyi szervezet nevében saját szakállára helyi listát állított, és azt be is küldte a választási irodának. A listaállítási helyezkedések során belső ellenzékbe szorult vonyarcvashegyiek egy, az MDF vezetését támadó honlapot is indítottak, ahol Fülöp "Mélyen nem tisztelt Dávid Ibolya!" címzéssel nyílt levélben vonta kérdőre kizárása után a párt országos elnökét. A demokrataforum.hu honlap azonnal felfigyelt a támogatói listát lelplező híradásokra is.

Volt a kezében egy CD

"Teljesen letaglóz, amit Hegedűs állít" - reagált az Indexnek az őt ért vádakra Fülöp Levente. Az országgyűlési választásokon választókerületi kampányfőnöki megbízatást betöltő Fülöp azt állította, hogy semmilyen listát nem látott, bár mint mondta, tavasszal átment a kezén egy CD, amin "nem tudja, mi volt". Fülöp mindenesetre leszögezte, szerinte a párt alapszabály-ellenesen, a megkérdezése nélkül zárta ki, ezért valószínű, hogy a legfőbb ügyészhez fordul.

Fe-fellbukkanó listák

Tavasszal több párt is illegális névsorgyártás gyanújába keveredett. Az országgyűlési választások előtt a Fidesz 8300 nevet tartalmazó, Gyulán felbukkant adatbázisa hosszabb ideig kampánytéma lett. A szocialisták az Excel-táblázatról azt állították, hogy az egy országos adatbázis része, amely támogatókra és ellenfelekre osztotta a kategorizált választókat. Márciusban viszont az MSZP szolnoki szervezetéről derült ki, hogy listázta a választókat. A párt egyik számítógépének monitorját filmezte le egy interjúra érkező tévéstáb. A felvétel közben a monitoron épp nevek, lakcímek sorjáztak.