Salamon
12 °C
13 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Lapátra tették a kampányfőnököt, netre került az illegális támogatói lista

2006.09.08. 16:05
Az MDF-fel szembeni bosszú volt a párt támogatói listájának nyilvánosságra hozatala - állítják a Fórum vezetői. Egy külföldi tárhelyen 36 zalai település csaknem kétezer MDF támogatójának neve, címe, életkora került fel az elmúlt napokban, a jelmagyarázat szerint azoké, akik az elmúlt időszakban aláírásukkal támogatták a párt kampányát, vagy kopogtatócédulát adtak az MDF-nek. A körzet egyik volt kampányfőnökét két hete tették ki a pártból csalás, tiltott adatkezelés és okirat-hamisítás gyanúja miatt. Ő azt állítja, semmilyen listát nem látott.

Az MDF 1700-1800 támogatójának adatai kerületek fel egy nyilvános külföldi internetes tárhelyre. A 36 Zala megyei településről származó összesítések előlapja szerint a névsorok az MDF-et 1998-2002 között ajánlószelvényükkel vagy az örökösödési illeték eltörléséért indított pártkampányt aláírásukkal támogatók neveit, lakcímét, életkorát, néhol telefonszámát tartalmazzák. (Az oldal url-jét adatvédelmi okokból nem közöljük.)

Valaki provokál

A nyilvánvalóan törvénytelenül összeállított adatbázis fedlapja a különböző támogatói kategóriák jelmagyarázata mellett felsorolja azt is, hogy kik a párt adatkezelésre jogosult területi vezetői. Többek között Hegedűs Ferenc megyei szervező, Baján Alajos megyei pártelnök szerepel a jogosult kezelők között, de egy sor arra is utal, hogy "csak papíron" az önkormányzati jelöltek is megkaphatják segédanyagként.

Baján Antal az Index kérdésére cáfolta, hogy a megyei szervezet az ő tudtával gyűjtötte volna össze a neveket. A zalai elnök szerint provokáció állhat a lista összeállítása és szétküldése mögött. (A névsort ugyanis a HírTv már néhány nappal ezelőtt megkapta. A csatorna az Indexhez hasonlóan szúrópróbaszerűen ellenőrizve a névsort, arra a következtetésre jutott, hogy az abban szereplők az elmúlt években valóban a jelzett formában támogatták a pártot.) Baján szerint az ügyben csak az lehet a bűnös, aki Hegedűs Ferenc nevét feladóként hamisítva különböző újságoknak postázta a listát.

Jogosulatlanul állított listát

Hegedűs az Index megkeresésére már nemcsak általánosságban beszélt, hanem konkrét gyanúját is közölte. A zalai pártszervező szerint a névsorok megjelenése csakis a megyei vezetéssel szembekerült, korábban a keszthelyi 3. választókörzetben kampányfőnökösködő Fülöp Leventének köszönhető. Hegedűs szerint a vonyarcvashagyi illetőségű Fülöp bosszúból hozhatta nyilvánosságra azokat a neveket, amelyeket a körzetében meg tudott szerezni. (Az interneten közzétett névsorok valóban nem a teljes megyéből, hanem csak a Keszthely környéki településekről származnak. A vonyarcvashegyi támogatók között pedig Fülöp neve, telefonszáma is szerepel.)

Fülöpöt Hegedűs közlése szerint két hete az alapszervezet megszüntetésével zárta ki a pártból az országos választmány. A volt kampányfőnök ellen csalás, tiltott adatkezelés és okirat-hamisítás gyanúja volt a vád, miután a megszüntetett vonyarcvashegyi szervezet nevében saját szakállára helyi listát állított, és azt be is küldte a választási irodának. A listaállítási helyezkedések során belső ellenzékbe szorult vonyarcvashegyiek egy, az MDF vezetését támadó honlapot is indítottak, ahol Fülöp "Mélyen nem tisztelt Dávid Ibolya!" címzéssel nyílt levélben vonta kérdőre kizárása után a párt országos elnökét. A demokrataforum.hu honlap azonnal felfigyelt a támogatói listát lelplező híradásokra is.

Volt a kezében egy CD

"Teljesen letaglóz, amit Hegedűs állít" - reagált az Indexnek az őt ért vádakra Fülöp Levente. Az országgyűlési választásokon választókerületi kampányfőnöki megbízatást betöltő Fülöp azt állította, hogy semmilyen listát nem látott, bár mint mondta, tavasszal átment a kezén egy CD, amin "nem tudja, mi volt". Fülöp mindenesetre leszögezte, szerinte a párt alapszabály-ellenesen, a megkérdezése nélkül zárta ki, ezért valószínű, hogy a legfőbb ügyészhez fordul.

Fe-fellbukkanó listák

Tavasszal több párt is illegális névsorgyártás gyanújába keveredett. Az országgyűlési választások előtt a Fidesz 8300 nevet tartalmazó, Gyulán felbukkant adatbázisa hosszabb ideig kampánytéma lett. A szocialisták az Excel-táblázatról azt állították, hogy az egy országos adatbázis része, amely támogatókra és ellenfelekre osztotta a kategorizált választókat. Márciusban viszont az MSZP szolnoki szervezetéről derült ki, hogy listázta a választókat. A párt egyik számítógépének monitorját filmezte le egy interjúra érkező tévéstáb. A felvétel közben a monitoron épp nevek, lakcímek sorjáztak.