Zsuzsanna
-4 °C
3 °C

Az MDF más ellenzékieket is beengedne az MTV kuratóriumába

2006.06.30. 14:39
Az MDF ötpárti tárgyalást kezdeményez az MTV kuratóriumi helyeinek betöltéséről. A testületben ugyanis jelenleg az ellenzék színeiben kizárólag MDF-es tagok vannak, de helyet kell kapniuk a kereszténydemokratáknak és már a Fidesz is hajlik arra, hogy betöltse a neki járó kurátori posztokat.

Az MDF jövő keddre egyeztetésre hívja a parlamenti pártok képviselőit az MTV kuratóriumi elnökségének ügyében - közölte Dávid Ibolya az MTI-vel pénteken.

A KDNP is delegálhat

Előzőleg az Országgyűlés kulturális bizottsága tett közzé állásfoglalást, amelyben leszögezte: a közszolgálati médiumok kuratóriumi elnökségét - köztük az MTV-ét is - ki kell egészíteni az újonnan megválasztott KDNP-s tagokkal, amelyekbe a koalíciós pártok is jelölhetnek egy-egy tagot annak érdekében, hogy azonos maradjon a kormánypárti és az ellenzéki tagok aránya.

Az állásfoglalásban szerepel az is, hogy a bizottság helyesnek tartaná, ha az MTV kuratóriumi elnökségében az ellenzéki oldal négy helyét jelenleg betöltő MDF-es kurátorok közül hárman lemondanának, és így lehetővé tennék, hogy a másik két média-közalapítvány elnökségéhez hasonlóan az ellenzéki frakciók képviseltethessék magukat a testületben.

Most az ellenzék képviseli az MDF-et

Azért van négy MDF-es kurátor az MTV nyolctagú kuratóriumi elnökségében, mert 2003 márciusában a Fidesz-frakció - az akkori parlament másik ellenzéki képviselőcsoportja - a választás három egymást követő fordulójában nem állított jelöltet a tisztségre.

Dávid Ibolya közleménye szerint az MDF azért töltötte be a Fidesz által üresen hagyott kurátori helyeket, hogy a kormánypártok ne kerüljenek többségbe. A pártelnök leszögezi: ez 2003 tavaszán kényszermegoldás volt, s a Fidesz eddig soha nem jelezte, hogy élni kívánna a jelölés, választás lehetőségével. Most azonban mind a Fidesz, mind a KDNP élni kíván törvény adta jogával, amelyet az MDF természetesen elfogad.

"A helyzet megoldásához azonban vagy a pártok és kurátoraik közti egyetértésre, vagy törvénymódosításra van szükség, amelyhez elengedhetetlen egy ötpárti egyeztetés" - írta az MDF elnöke.

Szijjártó Péter, a Fidesz szóvivője az MTI-nek azt mondta: a Fidesz részt vesz a megbeszélésen, bár furcsának tartja, hogy az MDF nem deklarálta azon szándékát, hogy lemond három kuratóriumi elnökségi helyéről a Fidesz és a KDNP javára.