Etelka, Aletta
-5 °C
0 °C

Két százalék - padlón az MDF

2008.09.08. 13:28
Az MDF társadalmi támogatottsága kismértékben nőtt a korábbihoz képest, azonban egy most esedékes országgyűlési választáson szinte bizonyos, hogy nem lépné át a parlamentbe kerüléshez szükséges öt százalékos bejutási küszöböt.

Az MDF az összes megkérdezett körében két százalékon áll, míg a biztos szavazó választópolgároknak mindössze négy százaléka jelezte, hogy feltétlenül támogatja az ellenzéki pártot, derül ki a Századvég-Forsense legfrissebb felméréséből, ami szerint, ha most hétvégén lennének az országgyűlési választások, az MDF nem érné el a parlamentbe kerüléshez szükséges öt százalékos küszöböt.

A válaszadók közel hattizede szerint a párt jelenlegi alacsony támogatottsága a belpolitikai helyzetre vezethető vissza, ám 24 százalékuk az MDF jelenlegi vezetésével magyarázza a rossz támogatottsági mutatókat.

"Az mindenesetre figyelemreméltó, hogy ha csak kis mértékben is, de többen gondolták úgy, hogy sikeresebb lenne a párt egy új elnökkel, mintha a jelenlegi vezetés maradna" - fogalmaz a közvélemény-kutatási elemzés.

Az MDF jelenlegi vezetése szerint a párt egy határozott ideológia arculattal rendelkező konzervatív párt, ám - a felmérés szerint - a szavazópolgárok körében jelentős zavar alakult ki a politikai organizáció identitását illetően. Az összes megkérdezettnek ugyanis kevesebb mint háromtizede vélte úgy, hogy a párt konzervatív, illetve mérsékelt konzervatív nézetrendszer alapján politizál, miközben további kéttizedük szerint alapvetően liberális értékeket követ, közel 50 százalékuk pedig nem tudott vagy akart erre a kérdésre válaszolni.

A Századvég-Forsense augusztus 27-e és szeptember 5-e között végezte kutatását, amelynek során 1000 véletlenszerűen kiválasztott felnőtt korú személyt kérdezett meg. A kutatás aktualitását az MDF-ben zajló elnökválasztási kampány szolgáltatta. A pártban szeptember 27-én tisztújítás lesz.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!