Lázár, Olimpia
-6 °C
-3 °C

Felülvizsgálná a törvényeket az MDF

2007.02.10. 17:32
A 15-16 éves törvények jelentős része felülvizsgálatra szorul, de legtöbb esetben hiányzik az ehhez szükséges politikai konszenzus - mondta az MDF elnöke Zalaegerszegen.

Dávid Ibolya szerint a fejlődéshez, az élet hozta változásokhoz kell igazítani a 15-16 éves törvényeket, azok jelentős része felülvizsgálatra szorul; az Alkotmánybíróságról szólótól a pártfinanszírozást szabályozóig, a számvevőszékitől a gyülekezési törvényig hosszú ezek sora. Az utóbbi esetében az AB azon döntéséből kellene kiindulni, miszerint a gyülekezés és a szólásszabadság joga nem korlátlan, amennyiben az azzal való élés sérti mások alapjogait.

"A gyülekezési törvény íróasztal mellett született, és az őszi események is igazolták, hogy az élet meghaladta azt. Mi készek vagyunk minden ésszerű módosításra" - fogalmazott Dávid Ibolya.

A közelgő nemzeti ünnepre vonatkozó kérdésre kifejtette: reméli, hogy az október 23-ához méltatlan ünneplés "intő példa volt a politikusok, s minden állampolgár számára", és bízik benne, hogy "az emberek nem lesznek partnerek március 15-e meggyalázásához".

Az olasz törvényhozás egy korábbi - a római parlament 500 méteres körzetében mindennemű rendezvényt megtiltó - döntése kapcsán a pártelnök úgy vélte: "nem lenne a demokratikus jogok korlátozása", ha hasonló tiltó rendelkezés születne a Parlament környékére vonatkozóan. Dávid Ibolya a konvergenciaprogram brüsszeli jóváhagyásáról szólva kiemelte, hogy elkerülhetetlenek a reformok.

"Mi reformpártiak vagyunk, viszont sokkal több hatáselemzésre van szükség egy-egy program elindítása előtt" - hangsúlyozta a politikus. Hozzáfűzte: az elindított kormányzati intézkedések kevésbé szolgálják a gazdaságélénkítést, "az elvonások növelése helyett karcsúbb államra, a nagy költségvetéssel működő szervezetek kiadásainak még erőteljesebb csökkentésére volna szükség".

Szerinte a reformok keretében azt is "el kellene dönteni, hogy melyek az állam mai funkciói, szolgáltatási kötelezettségei" és mi tartozzék alsóbb szintekre. A regionális önkormányzatokról szóló, még a tavaszi ülésszakon előterjesztésre szánt törvénytervezet kapcsán az MDF elnöke elmondta: ez idáig nincs meg "a régiós átalakításhoz szükséges politikai konszenzus".

"Várjuk ezt az előterjesztést, de inkább az egyes szakterületek regionalizálásán volna érdemes gondolkodni" - jegyezte meg Dávid Ibolya, aki a március 11-ei országos tisztújító gyűlésre készülve indult vidéki körútra a napokban.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!