Koronavírus adatok

2022. jan. 18.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Sára, Márió
-6 °C
5 °C

Az MDF vizsgáltatná az APEH adatgyűjtését

2003.02.17. 16:17
Parlamenti vizsgálóbizottság felállítását szeretné elérni az MDF azért, mert az APEH adatokat gyűjtött a nagyértékű utazásokról, illetve lemezre mentette a hivatal adatbázisát. A pénzügyminiszter a vizsgálóbizottsági kezdeményezésre nem reagált, viszont annak a meggyőződésének adott hangot, hogy nem történt törvénysértés.
Az MDF képviselőcsoportja parlamenti vizsgálóbizottság felállítását kezdeményezi a nagyértékű utazásokkal kapcsolatos adóhatósági információgyűjtés, illetve az APEH adatmentése ügyében - közölte napirend előtti felszólalásában az MDF frakcióvezetője. Herényi Károly aggályosnak tartotta, hogy az adatgyűjtés során olyanok adataihoz is hozzájuthattak, akik nem is számítanak adóalanynak.

Felhatalmazás nélkül

A vizsgálóbizottság arra keresné a választ: miért gyűjtött az APEH adatokat az utazási irodáktól, kinek állt érdekében az adóhatóság adatainak lemezre mentése, és történt-e adótitoksértés. Az adatvédelmi biztos nyilatkozatát idézve az ellenzéki frakcióvezető rámutatott: az adóhatóságnak az ombudsman szerint nincs felhatalmazása arra, hogy a nagyobb értékű utakat igénybevevőkről általános tájékoztatást kérjen.

A válaszoló irodák nem mondtak semmit

László Csaba pénzügyminiszter válaszában kiemelte, a törvény lehetővé teszi az APEH számára az ilyen jellegű adatgyűjtést, s az adóhatóság ezt a magánszemélyek vagyonosodási vizsgálata keretében kezdte meg. Hozzátette, nem tartja szerencsésnek, hogy az adatgyűjtés során elvileg adózónak nem minősülő állampolgárok adataihoz is hozzájuthatott volna az APEH, ám erre nem került sor, mivel a 8 megkeresett utazási iroda közül négy jelzett vissza, s közülük egyiknél sem fizettek be 300 ezer forint feletti utazásra.

A miniszter utalt arra: az APEH adatállományát azért mentették lemezre, hogy utólag ne lehessen vita tárgya az, mit örökölt a jelenlegi kormány az előzőtől. Hangsúlyozta, semmilyen adótitoksértésre nem került sor, az adatok az APEH-et nem hagyták el, azokat pontosan úgy kezelik, mint a napi adatmentések során keletkező anyagot, ami természetes velejárója egy az adóhatóságéhoz hasonló méretű informatikai rendszer működtetésének.  • Vennék
  • Hírek