Nándor
9 °C
23 °C
Index - In English In English Eng

Modernizál a MÁV

2004.10.28. 08:16
Kétszintes, két vagy három kocsiból álló vonatszerelvényeket szeretne eladni a MÁV Rt. által az elővárosi vasút fejlesztésére kiírt pályázaton a francia Alstom - írja a Világgazdaság. A cég vezető nélküli metróval készül az ősszel kiírandó BKV-s metrótenderre.
Négy társaság adott be pályázatot a MÁV Rt. által harminc motorvonat beszerzésére kiírt, mintegy negyvenmilliárd forint értékű tenderen. Az elővárosi közlekedés fejlesztésére a MÁV 2010-ig összesen csaknem ötszázmilliárd forintot szán.

Emeletes

#alt# Az egyik pályázó, a francia Alstom csoport szállítási üzletága a napokban mutatta be az a MÁV-nak kínált, kétszintes vonatszerelvényt. A Coradia Duplex alapváltozata két kocsiból áll, de az Alstom Transport szerint a MÁV-nak érdemesebb lenne a középső vagonnal kibővített, háromkocsis változatot megvásárolnia. A Coradia Duplex alapváltozata óránként 140 kilométer megtételére képes, de sebessége óránként 160, illetve kétszáz kilométeresre növelhető.

Intercityvé alakítható, felszereltsége növelhető. A MÁV összesen harminc kocsit vásárolna a pályázat nyertesétől, opcióval további harmincra. Az új vonatok a székesfehérvári, a pusztaszabolcsi és a tatabányai vonalon közlekednek majd. Elvárja az egyik érintett vonatszerviz felújítását is, az Alstom a pusztaszabolcsit választotta.

Az Alstom Transport vezette konzorcium néhány hete megnyerte a kínai államvasutak egymilliárd euró értékű mozdony- és vasútiszerelvény-szállítási pályázatát, a cég pedig egyedül megnyert egy 134 millió eurós megbízást sanghaji metrókocsik szállítására.

Három cég

A Sanghajba szállítandóhoz hasonló, vezető nélküli, Metropolis típusú metrókocsival kíván majd indulni az idén kiírandó BKV-tenderen is. Még nem ismertek a közlekedési társaság elvárásai, de már tudható, hogy 22 darab, egyenként négy kocsiból álló szerelvényre lesz majd szüksége a négyes metrónál.

Az Alstom három társasággal képviselteti magát Magyarországon. Közülük a legnagyobb, az Alstom Power Rt. az energiaipari szolgáltatásokra szakosodott, tavalyi árbevétele 8,5 milliárd forint volt. Az Alstom még nem adott el járművet Magyarországon. A cég azonban még nem adott el Magyarországon egyetlen járművet sem, ahogyan a vasúttenderen szintén indult Stadler-Ganz páros svájci tagja sem.

A Stadler azonban a közelmúltban adott el elővárosi használatra többfunkciós villanyvonatot a görög vasúttársaságnak, 34,8 millió svájci frank értékben. A Stadler magyarországi eladását növelheti, hogy a magyar Ganz Transelektróval közösen indult a tenderen. Tárgyal más nagy magyarországi társaságokkal is - tájékoztatta lapunkat a cég itteni képviselője, Bodnár Árpád -, hiszen a megbízás elnyerése esetén minél több itteni céget kíván bevonni alvállalkozóként. (Az Alstom a Ganz Holdinggal készíti elő az esetleges későbbi együttműködést.)

A többi pályázó

A két további pályázónak, a német Siemensnek és a kanadai Bombardier-nek sokéves magyarországi járműipari kapcsolatai vannak. A Siemens tavaly adott át a MÁV-nak egy ES 64 U2 típusú villamos mozdonyt, s a GYSEV Rt.-nek öt ugyanilyen vontató járművet. Emlékezetes viszont, hogy a BKV-nak nemrég szállított villamosaival minőségi problémák voltak.

A kanadai Bombardier-nek tekintélyes magyarországi vasútiszerviz-cége van. Itteni vegyesvállalatát, a Bombardier MÁV Kft.-t és a Bombardier Transportation UK Ltd.-t 2001-ben bízta meg a MÁV, hogy közel tízmilliárd forintból újítsanak fel 136 elővárosi kocsit. A társaság egy hónapja ötmilliárd eurós megbízást nyert 47 nyolckocsis metrókocsi-szerelvény londoni szállítására.