Géza
-12 °C
-4 °C

Beolvadt az MDF-be az MDNP

2005.04.09. 13:07
Csaknem egyhangúan hagyta jóvá a Magyar Demokrata Fórum országos gyűlése, a Magyar Demokrata Néppárttal való egyesülést. Az MDNP küldöttgyűlésén csak egy valaki ellenezte az egybeolvadást.

A Magyar Demokrata Fórum (MDF) XX. országos gyűlése szombaton szinte egyhangúlag hagyta jóvá az MDF és a Magyar Demokrata Néppárt (MDNP) egyesítésére vonatkozó szerződést és az alapszabály módosítását.

Csak tizenöten ellenezték az egybeolvadást

Az egyesítésre vonatkozó szerződést 305 igen, 18 nem szavazat és 8 tartózkodás, az alapszabály módosítását 309 igen, 15 nem és 7 tartózkodás mellett fogadták el a küldöttek. Zsigmond Attila, az MDNP általános alelnöke az MTI-vel a szavazást követően közölte: az MDNP egy másik helyszínen tartott országos küldöttgyűlése szintén támogatta a két párt egyesülését, 28 igen és egy nem szavazat mellett.

Hock Zoltán, az MDF elnökségi tagja az MDF országos gyűlésének szavazását megelőzően elmondta: 15 évvel a rendszerváltás követően az MDF-nek nem lehet más célja, minthogy megvédje a többpárti demokráciát Magyarországon.

2014-re ötven százalékot remél az MDF

Az egyesülésről szóló döntés egy út vége és egy másik kezdete, a jövőről szól. "Számomra ez a döntés a lehetőséget adja meg, hogy megmaradjunk, megkapaszkodjunk" - mondta.Kifejtette: ha az MDF feladja önállóságát, és elveszíti a lehetőséget, hogy a felhatalmazást, a legitimitást a választóktól kérje, akkor lemond a gyarapodás lehetőségéről.

A választók felhatalmazásának megtartása magában hordozza a lehetőséget, "hogy 2010-re már ne nyolc százalékot vagy tíz százalékot célozzunk meg, hanem 25 százalékot, hogy 2014-ben ne 25 százalékot, hanem 50 százalékot" - hangoztatta Hock Zoltán. A két párt kilenc év külön politizálás után egyesült újra.

Az egyesüléséről szóló megállapodást a múlt hét szombaton írta alá Dávid Ibolya, az MDF elnöke és Szabó József, az MDNP elnöke. Mint azt a pártok vezetői korábban elmondták, az egyesülés után az MDF szervezetei és testületei kiegészülnek volt MDNP-s tagokkal, és az egyesült párt önállóan készül a 2006-os parlamenti választásokra.