Piroska
-1 °C
5 °C

Az MDF-be tart az MDNP?

2003.10.07. 07:00
Az MDF és az MDNP jövőbeni együttműködésének formája december 12-én, Antall József néhai miniszterelnök halálának évfordulóján dőlhet el. "A jobbközépen folytatott aktív politizálástól eltávolodott személyek visszahívása" érdekében az MDNP beáldozná önmagát.
A két párt közötti egyeztető tárgyalásokon körvonalazódott egy olyan forgatókönyv, amely szerint december 12-én az MDNP bejelentené, hogy feloszlatja önmagát, s tagjai felvételüket kérik a demokrata fórumba - tudta meg a Magyar Nemzet.

Az MDNP vezetése egyelőre nem hozott végleges döntést az ügyben. Szabó József, a néppárt elnöke a polgári napilapnak nyilatkozva úgy fogalmazott: jó alkalom lehet az MDF és az MDNP együttműködési formájának rendezésére, illetve a jobbközépen folytatott aktív politizálástól eltávolodott személyek "visszahívására" Antall József halálának decemberi évfordulója.

Nyugodt erősítés

Megerősítve a lap értesüléseit, elmondta: felvetődött annak lehetősége, hogy a néppárt feloszlassa önmagát, és így csatlakozzon a fórumhoz, ám mint az MDNP elnöke fogalmazott: nem ezt tartaná a legjobb megoldásnak. Hozzátette: nem kizárt, hogy a néppárt szervezeti önállóságát megőrizve fűzi szorosabbra kapcsolatát az MDF-fel. Szabó József hangsúlyozta: az MDF vezetőivel együtt úgy látják, szükség van egy nyugodt jobbközép erőre a politikai közéletben. A jövő évi európai parlamenti választás - fejtette ki - egy olyan megméretés lehet, amely egyértelművé teszi: a magyar polgárok nem szeretnének kétpártrendszert.

Emlékezetes, hogy Dávid Ibolya, az MDF elnöke szeptember közepén tárgyalóasztalhoz ült több parlamenten kívüli kispárt - az MDNP, a KDNP, a Független Kisgazda Párt és a Vállalkozók Pártja - vezetőjével. A Magyar Nemzet értesülései szerint az MDF több meghatározó politikusa is úgy látja, egy kizárólag az MDNP-vel létrehozandó szövetség nem hozna hasznot, azt ugyanakkor elfogadhatónak tartják, ha egy esetleges "önfeloszlatás" után a néppártiak felvételüket kérik a fórumba.

15%

Edith Eva Eger A döntés

3999 Ft
3400 Ft
15%

Pan-dji Vádirat

3499 Ft
2975 Ft