Endre, Elek
16 °C
28 °C

Az MDF lépteti be az újságírókat a Parlamentbe

2008.03.07. 12:09
Vasárnap este az MDF frakcióülést tart a Parlamentben, az Országgyűlés Hivatala azonban nem akar precedenst teremteni arra, hogy a pártok az Országházban tartsanak rendezvényt, ilyen 1990 óta nem történt. Így az MDF a saját felelősségére léptethet be újságírókat az épületbe, ha sajtónyilvánosságot akar frakcióülésének.

Az MDF felelősségére ugyan, de mégis bemehetnek újságírók vasárnap este a Parlamentbe, ahol frakcióülést tart az ellenzéki párt a népszavazás után. A beléptetés az MDF dolga lesz ezen az estén, nem az Országgyűlés Hivataláé.

Az MDF vasárnapi frakcióülésén a népszavazást, és annak eredményeit vitatják meg. Azért az Országházban tartják a frakcióülést, mert véleményük szerint olyan kérdések miatt írták ki a referendumot, amelyekről az Országgyűlésben kellett volna felelős döntést hozniuk a képviselőknek.

Dávid Ibolya pártelnök csütörtökön rendkívüli sajtótájékoztatón jelentette be, hogy az Országgyűlés Sajtóirodájának tájékoztatása szerint vasárnap este nem lesznek érvényesek sem az állandó parlamenti belépők, sem a napi engedélyek, ennek alapján újságírók nem léphetnének be akkor az Országházba. A politikus ezt a sajtószabadság, a demokrácia és a szólásszabadság példátlan megcsúfolásának nevezte.

Herényi Károly levelet írt az ügyben a házelnöknek. Bakos Emil, az Országgyűlés Hivatalának gazdasági főigazgatója válaszolt Szili Katalin megbízásából csütörtökön. Azt írta, az Országgyűlés elnöke nem akar precedenst teremteni arra, hogy politikai pártok a népszavazás időszaka alatt az Országházban rendezvényt tartsanak. Ilyenre 1990 óta nem volt példa ugyanis. A frakcióülés megtartásának nincs akadálya, de annak sajtónyilvánosságát a frakciónak kell biztosítania, olvasható a levélben.

Bakos Emil arról is tájékoztatta Herényi Károlyt, hogy több rendezvényt is bejelentettek vasárnap este 6 órára a Kossuth tér közvetlen közelébe.