Salamon
12 °C
13 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mécs: Az államfő egyoldalú

2002.08.25. 18:27
Az egykori kormánytagok állambiztonsági múltját vizsgáló bizottság szabad demokrata elnöke egyoldalúsággal vádolja az államfőt, aki pénteken újólag figyelmezeztette a testületet, hogy alkotmányos aggályokat vet fel bizottság működése. Mécs Imre emlékeztet arra, hogy Mádl Ferenc nem emelte fel szavát, amikor az Orbán-kormány alatt egy ellenzéki vizsgálóbizottság sem állhatott fel, de nem foglalkozott a Medgyessy-bizottsággal sem.
Visszautasítja Mécs Imre az általa vezetett, az állambiztonsági múltat vizsgáló parlamenti bizottság létét és működését törvénysértőnek és alkotmányellenesnek minősítő megállapításokat. A szabad demokrata politikus az MTI-nek vasárnap küldött nyilatkozatában reagált Mádl Ferenc köztársasági elnök pénteki viszontválaszára, amelyben az államfő ismételten arra kérte a bizottság tagjait: fontolják meg a testület tevékenysége kapcsán felmerült alkotmányossági aggályokat, amelyeket az adatvédelmi biztos is megfogalmazott ajánlásában.

Mécs: miért nem korábban emelt kifogást az államfő?

Mécs Imre felidézi Mádl Ferenc levelét, amelyben a köztársasági elnök azt írja, hogy az alkotmány vonatkozó szabályozása alapján kötelessége őrködnie az államszervezet demokratikus működése felett. De vajon miért nem lépett fel, amikor az Országgyűlés létrehozta a két vizsgálóbizottságot, miért nem lépett fel a miniszterelnök titkosszolgálati múltját kutató vizsgálóbizottság működésével szemben, miért csak akkor fordította figyelmét a mi bizottságunk működésére, amikor az ellenzéki képviselők kivonultak bizottságunkból? - teszi fel a kérdéseket Mécs Imre, aki hozzáteszi: az adatvédelmi biztos ajánlását és véleményét mindkét bizottságra vonatkoztatta.

"Az előző ciklusban miért hallgatott Mádl?"

Folytatva a kérdéseket a szabad demokrata politikus arra vár választ: Mádl Ferenc miért nem lépett fel az előző kormányzati ciklusban amiatt, hogy az Orbán Viktor vezette kormányzat megakadályozta az ellenzék által javasolt valamennyi vizsgálóbizottság felállítását, amelyek a kormányzati visszaéléseket voltak hivatottak feltárni?

Megjegyzi, hogy az SZDSZ elnöke 2000 őszén erre a köztársaság elnökét írásban nyomatékosan felkérte. De nem lépett fel a felülről gerjesztett gyűlöletbeszéd ellen, az akkori kormánypártok vezetőinek parlamenti hazaárulózása, az antiszemita megnyilvánulások ellen, nem emelte fel szavát az ország lakosságát mesterségesen megosztókkal szemben sem - vélekedik Mécs Imre.

Mint írja: az elnök alkotmányos kötelezettségének csak részben és egyoldalúan tett eleget. Nem szerencsés, hogy elnöki minőségében nyilatkozik olyan kérdéskörben, amelyben az ő személyére vonatkozóan is vizsgálat folyik - fűzi hozzá Mécs Imre. Közlésében leszögezi: a vizsgálóbizottságot az Országgyűlés egésze, kormánypártok és ellenzék - 3 ellenszavazattal - hozta létre, tagjait egyhangúan választotta meg. Megjegyzi: a bizottság az alaptörvény felhatalmazása alapján, a Házszabály rendelkezéseit figyelembe véve kezel adatokat, és az adatvédelmi törvényt valamint az Alkotmánybíróság vonatkozó megállapításait alkalmazza.

Péterfalvi:nincs törvényes lehetőség

Péterfalvi Attila, ombudsman szerint politikai okok miatt leértékelődhet az adatvédelmi biztos szerepe. A korábbi kormánytagok állambiztonsági érintettségét vizsgáló bizottság tevékenységével kapcsolatban kifejtett álláspontja kapcsán is hasonló problémákat észlelt. A Népszabadságnak nyilatkozó országgyűlési biztos szerint a jelenleg hatályos szabályozás mellett a történelmi múltnak a politikai pártok által most kívánt feltárására - bár az erre irányuló politikai akarat kétségkívül méltányolható - nincs törvényes lehetőség. Többek között erről is tárgyal Péterfalvi kedden a bizottság tagjaival. Meglátása szerint ugyanis a személyes adatokat csak az érintett hozzájárulásával, illetőleg a törvény kifejezett felhatalmazása alapján lehet nyilvánosságra hozni. És ez akkor is így van, ha bizonyos személyes adatok nyilvánosságához kétségkívül fontos közérdek fűződik.