Valér
-2 °C
0 °C

Mécs négy kormánytagot lehagyott a listáról?

2002.09.23. 19:11
A Történeti Hivatal elnöke szerint az állambiztonsági múltat vizsgáló bizottság tagjai négy volt kormánytagot lehagytak arról a listáról, amit nyilvánosságra hoztak. Mécs Imre bizottsági elnök az Indexnek nem kívánta kommentálni Markó kijelentéseit.
Markó György az InfoRádiónak hétfőn este úgy nyilatkozott, négy volt kormánytagról volt olyan adat a Történeti Hivatalban, miszerint együttműködtek a titkosszolgálatokkal és a Mécs-bizottság mégsem hozta az ő nevüket nyilvánosságra. A Történeti Hivatal elnöke szerint ők továbbra is zsarolhatóak maradnak, ha neveik titokban maradnak.

A Mécs-bizottság listája
Az érintett kormánytagok közé sorolták Bogár Lászlót, az Orbán-kormány politikai államtitkárát (MEH), Boros Imrét, az Orbán-kormány PHARE-ügyekért felelős miniszterét, Fazakas Szabolcsot, a Horn-kormány ipari és kereskedelmi miniszterét, Kádár Bélát, az Antall-kormány nemzetközi gazdasági kapcsolatokkal megbízott miniszterét, Martonyi Jánost, az Orbán-kormány külügyminiszterét, Medgyessy Péter jelenlegi miniszterelnököt, Nógrádi Lászlót, az Orbán-kormány közlekedési és vízügyi miniszterét, néhai Rabár Ferencet, az Antall-kormány pénzügyminiszterét, Raffay Ernőt, az Antall-kormány politikai államtitkárát (HM) és Sárossy Lászlót, az Antall-kormány politikai államtitkárát (FM).

"Hétből három jelentett is"

- Mi 16 személyről szolgáltattunk adatokat a Mécs-bizottságnak és ebből nem mindenkit láttunk viszont a bizottság listáján - nyilatkozta az InfoRádiónak Markó György. - Ezek egy része jogosan nem került fel az ő szűkebb listájukra, hiszen olyan személyekről van szó, akiket csak megfigyeltek, vagy csak megkíséreltek beszervezni. Viszont hét olyan személy volt, akinek hálózati kartonja volt, tehát mint együttműködőt könyveltek el annak idején és háromnak pedig ezek közül jelentése is volt, tehát egyértelmű a helyzet - véli Markó.

Az, hogy ezek az emberek nem kerültek fel a Mécs-bizottság listájára annak az lehet az oka Markó György szerint, hogy "a bizottság több helyről kért be adatokat és elképzelhető, hogy az adatok egy része megerősítette, egy része pedig megcáfolta a mi adatainkat. Én mint gondolkodó állampolgár mondom azt, hogy arról szól a történet, hogy ilyen jellegű adatokkal senkit se lehessen megzsarolni a jövőben. Most úgy tűnik, hogy az fordult elő, hogy egyeseknek a múltja a titokban marad és ezáltal továbbra is zsarolható lesz. Egyszerűbb lett volna minden adatot, ami rendelkezésre áll nyilvánosságra hozni, és megjelölni azt, hogy valakit megfigyeltek, valakit megpróbáltak csak beszervezni és ha valakinél van együttműködésre utaló karton, akkor az majd elmagyarázza a bizonyítványát" - fejezte be nyilatkozatát a Történeti Hivatal elnöke.

Mécs nem nyilatkozik

Mécs Imre, az állambiztonsági múltat vizsgáló bizottság elnöke az Index megkeresésére nem kívánta kommentálni a Történeti Hivatal elnökének kijelentéseit. Mint mondta, a bizottság kormánypárti tagjai csütörtökön lezárják a munkát és nyilvánosságra hozzák vizsgálataik eredményét.

Ötvennégy irat hiányzik

Markó György, a Történeti Hivatal elnöke az MTI-nek egy más üggyel kapcsolatban kijelentette, 54 irat hiányzik a Történeti Hivatalban őrzött mintegy százezernyi állambiztonsági dosszié közül; többségük 1980 előtt keletkezett, és egyik sem kapcsolatos a rendszerváltás utáni politikai élet szereplőivel. Mindez egy belső ellenőrzés nyomán derült fény az akták hiányára. Az ellenőrzést azután rendelték el, hogy kiderült: Szalay Gábor egykori szabad demokrata kormánytag dossziéjában egy karton helyén csak egy másolatot találtak.

Markó György, a hivatal elnöke elmondta: az 54 hiányzó irat közül egyik sem III/III-as hálózati dosszié és már 1997-ben, a hivatal létrejöttekor is hiányoztak. Markó hozzátette: túlnyomó többségük a Nemzetbiztonsági Hivatalnál, körülbelül 15 pedig a bíróságokon van, például egy korábbi törvénysértő ítélet nyomán indult semmisségi eljárás miatt. Most a hivatal levélben fordul az iratőrzőkhöz, küldjék meg a hiányzó dossziékat. Az elnök azt is elmondta, hogy az 54 hiányzó akta nem titkos minősítésű.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!