Alfréd
-2 °C
2 °C

Mécs kiterjesztené az átvilágítást

2004.10.13. 17:47
A teljes egykori III-as főcsoportfőnökségre kiterjesztené az átvilágítási törvényt Mécs Imre szabad demokrata parlamenti képviselő. A jogszabály alapján ugyanis jelenleg csak a volt IIII/III-as ügynököket kell közéleti tisztségéről való lemondásra felszólítani. Mécs e mellett lehetővé tenné, hogy bárki kérhesse saját átvilágítását is. A politikus először saját frakciójánál veti fel javaslatait.
A levéltárak kutathatóságáról, illetve az átvilágításról szóló 2002-es törvénycsomagnak az elővételét szorgalmazza Mécs Imre. A szabad demokrata politikus közölte: javaslata értelmében az ügynöktörvény hatálya nem csak az egykori III/III-as, hanem az egész III-as ügyosztályra terjedne ki, illetve mindenki saját maga is kérhetné átvilágítását. "Ezzel tisztázni tudná magát, akit besároznak" - mondta.

Először az SZDSZ-től kér támogatást Mécs

Hozzátette: a javaslatot saját frakciójában veti fel, és kezdeményezi, hogy induljanak tárgyalások erről az MSZP-vel. Az átvilágító bizottság december 31-ig működhet, addig azonban nem tudja befejezni munkáját. A testület eddig több ezer embert vizsgált meg, még mintegy hétszázan vannak hátra - fűzte hozzá.

"Ebben a helyzetben lépni kellene (...) hiszen főleg politikusok alkalmasságáról, állampolgárok jogairól, a tisztesség, a becsület védelméről van szó" - mondta.

Előzmények

Mint ismeretes 2002. december 23-án, a parlament téli rendkívüli ülésszakának utolsó ülésnapján nem fogadta el az Országgyűlés az átvilágítás kiterjesztéséről szóló törvényjavaslatot. A közéleti szerepet betöltő személyek állambiztonsági múltjának nyilvánosságra hozataláról szóló előterjesztésre 174-en szavaztak igennel, 198-an nemmel, ketten tartózkodtak, a javaslatra csak az MSZP-frakció - Donáth László tartózkodása kivételével - szavazott igennel.

Az SZDSZ ezért az MSZP-t tette felelőssé, mondván, a szocialisták a kormány eredeti javaslatától - az átvilágítás kiterjedt volna a közvéleményt befolyásoló minden közszereplőre - eltérően jelentősen szűkítették volna az átvilágítandó személyek körét.

A kormány Medgyessy Péter miniszterelnök kémelhárítói múltjának nyilvánosságra kerülését követően kezdeményezte az átvilágítás kiterjesztését. Az elutasítás következtében az 1994-ben megalkotott átvilágítási törvény maradt hatályban, amely szerint csak a rendszerváltozás előtti III/III-as főcsoportfőnökséghez (a belföldi politikai elhárításhoz) tartozó tevékenységet kell ellenőrizni.