István, Vajk
19 °C
33 °C

Ügynökminiszterek: folytatódik a vizsgálat

2002.08.06. 19:44
Az állambiztonsági múltat vizsgáló parlamenti bizottság egy csoportja kedden hivatali iratokat böngészett. Kiderült: a rendszerváltozás utáni kormányok tagjai között volt olyan, akit az állambiztonsági szervek be akartak szervezni, de nemet mondott. Egy volt politikai államtitkár kéri a bizottság elnökét, hozza nyilvánosságra a feddhetetlenek listáját.
Több személy érintettségét is kizárták az állambiztonsági múltat vizsgáló parlamenti bizottság kormánypárti tagjai, miután kedden látogatást tettek a Történeti Hivatalban és a Nemzetbiztonsági Hivatalban.

Mécs Imre, a grémium szabad demokrata elnöke az MTI érdeklődésére közölte: látogatásuk célja az volt, hogy ellenőrizzék a szervezetek által közölt adatokat, elvégezzék a "forráskritikát".

- Az iratok alapján a rendszerváltozás utáni kormányok tagjai között volt olyan, akit az állambiztonsági szervek be akartak szervezni, de nemet mondott, és akadt olyan is, akit azért figyeltek meg, hogy később majd megpróbálják beszervezni - közölte Mécs.

Tovább vizsgálódnak

Mécs Imre beszámolt arról, hogy a Nemzetbiztonsági Hivatalnál egyelőre végeztek az adatok ellenőrzésével, de a Történeti Hivatallal még további együttműködésre lesz szükség.

Kérdésre válaszolva megjegyezte: a látogatásra meghívták a vizsgálóbizottság ellenzéki tagjait is, ők azonban nem jelentek meg a hivataloknál.

Mécs Imre jelezte: jövő kedden az adatok további elemzésével, vizsgálatával folytatja munkáját a vizsgálóbizottság.

Beadvány

Az adatvédelmi biztos várhatóan még e héten közleményben hozza nyilvánosságra állásfoglalását az állambiztonsági múltat vizsgáló parlamenti bizottság beadványa kapcsán - erről maga Péterfalvi Attila tájékoztatta kedden az MTI-t.

Az ombudsman egyelőre nem kívánt nyilatkozni szakmai véleményéről és a készülő közlemény tartalmáról.

Mécs Imre, a bizottság szabad demokrata elnöke július 20-án közölte, hogy az adatvédelmi biztoshoz fordultak és a grémium megállapításainak nyilvánosságra hozatalával kapcsolatban a véleményét kérték.

A feddhetetlenek listáját kérik

Kávássy Sándor, az Orbán-kormány környezetvédelmi minisztériumi politikai államtitkára kedden nyílt levélben szólította fel Mécs Imrét, hogy az általa vezetett parlamenti vizsgálóbizottság hozza nyilvánosságra azoknak a kormánytagoknak a nevét, akiknek személye "vitán felül áll, soha kollaboránsok, ügynökök, besúgók nem voltak".

A kisgazda politikus, a párt Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei szervezetének tiszteletbeli örökös elnöke levelében kiemelte: csak helyeselni tudja, hogy az Országgyűlésben külön bizottság foglalkozik a politikai vezetők 1990 előtti múltjával.

Ugyanakkor megjegyezte: "az indokolatlan tapintatoskodás és a túlzásba vitt titokzatoskodás következtében azok is gyanúba keverednek, akik tisztán, makulátlan múlttal érték meg a változásokat".