Jolán
2 °C
4 °C

Ügynökminiszterek: folytatódik a vizsgálat

2002.08.06. 19:44
Az állambiztonsági múltat vizsgáló parlamenti bizottság egy csoportja kedden hivatali iratokat böngészett. Kiderült: a rendszerváltozás utáni kormányok tagjai között volt olyan, akit az állambiztonsági szervek be akartak szervezni, de nemet mondott. Egy volt politikai államtitkár kéri a bizottság elnökét, hozza nyilvánosságra a feddhetetlenek listáját.
Több személy érintettségét is kizárták az állambiztonsági múltat vizsgáló parlamenti bizottság kormánypárti tagjai, miután kedden látogatást tettek a Történeti Hivatalban és a Nemzetbiztonsági Hivatalban.

Mécs Imre, a grémium szabad demokrata elnöke az MTI érdeklődésére közölte: látogatásuk célja az volt, hogy ellenőrizzék a szervezetek által közölt adatokat, elvégezzék a "forráskritikát".

- Az iratok alapján a rendszerváltozás utáni kormányok tagjai között volt olyan, akit az állambiztonsági szervek be akartak szervezni, de nemet mondott, és akadt olyan is, akit azért figyeltek meg, hogy később majd megpróbálják beszervezni - közölte Mécs.

Tovább vizsgálódnak

Mécs Imre beszámolt arról, hogy a Nemzetbiztonsági Hivatalnál egyelőre végeztek az adatok ellenőrzésével, de a Történeti Hivatallal még további együttműködésre lesz szükség.

Kérdésre válaszolva megjegyezte: a látogatásra meghívták a vizsgálóbizottság ellenzéki tagjait is, ők azonban nem jelentek meg a hivataloknál.

Mécs Imre jelezte: jövő kedden az adatok további elemzésével, vizsgálatával folytatja munkáját a vizsgálóbizottság.

Beadvány

Az adatvédelmi biztos várhatóan még e héten közleményben hozza nyilvánosságra állásfoglalását az állambiztonsági múltat vizsgáló parlamenti bizottság beadványa kapcsán - erről maga Péterfalvi Attila tájékoztatta kedden az MTI-t.

Az ombudsman egyelőre nem kívánt nyilatkozni szakmai véleményéről és a készülő közlemény tartalmáról.

Mécs Imre, a bizottság szabad demokrata elnöke július 20-án közölte, hogy az adatvédelmi biztoshoz fordultak és a grémium megállapításainak nyilvánosságra hozatalával kapcsolatban a véleményét kérték.

A feddhetetlenek listáját kérik

Kávássy Sándor, az Orbán-kormány környezetvédelmi minisztériumi politikai államtitkára kedden nyílt levélben szólította fel Mécs Imrét, hogy az általa vezetett parlamenti vizsgálóbizottság hozza nyilvánosságra azoknak a kormánytagoknak a nevét, akiknek személye "vitán felül áll, soha kollaboránsok, ügynökök, besúgók nem voltak".

A kisgazda politikus, a párt Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei szervezetének tiszteletbeli örökös elnöke levelében kiemelte: csak helyeselni tudja, hogy az Országgyűlésben külön bizottság foglalkozik a politikai vezetők 1990 előtti múltjával.

Ugyanakkor megjegyezte: "az indokolatlan tapintatoskodás és a túlzásba vitt titokzatoskodás következtében azok is gyanúba keverednek, akik tisztán, makulátlan múlttal érték meg a változásokat".

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?